В Карлово: Лукарски, тръгвай си, ще фалираш ВМЗ; хората видяха, че си нищо

Политическото ръководство на Министерството на икономиката, в лицето на Божидар Лукарски, трябва да подаде оставка, заради напреждението и несигурността на работещите във ВМЗ Сопот. Оставката на председателя на СДС днес бе поискаха от предишния председател на Съвета на директорите Манол Манолов, който е и градски лидер на БСП в Карлово. Според него единственото правилно решение е Лукарски да поеме отговорност и то много сериозна , политическа и да покаже своята немощ като принципал на ВМЗ и да го остави на хора, които могат да го управляват.


„Ако един ден в най-скоро време, работещите във ВМЗ останат без работа, то нека да се знае кой е отговорен за това, категорични са и от КТ ” Подкрепа”. Те в понедленик ще протестират пред Министерството на икономиката в София, въпреки, че един от директорите подаде оставка и с това си действие най-вероятно признава за слабостта на ръководството на най-голямото предприятие в Подбалкана.


Говори се, че за слабото и несигурно ръководство на ВМЗ вина има и заместник-председателят на СДС и кмет до октовмри  на Карлото Емил Кабаиванов, който няма как да не е участвал в кадровия подбор на аматьорското ръководство на ВМЗ.

Според Пламен Славов, който е участник във възкресението на ВМЗ преди година, и понастоящем кандидат-кмет на община Карлово,  в така нагнетената ситуация, в която площадката на Иганово все още не функционира с пълния си капацитет и не само се бавят поръчки, но тяхното изпълнение ще се окаже и невъзможно, ВМЗ може да се окаже застрашено не от приватизация, а – фалит.

Отговорността за случващото се е изцяло на министър Лукарски и управляващите от ГЕРБ и Реформаторския блок, защото те отказват на носят политическа отговорност,  а са хората, от чиито решения зависи бъдещето на завода - заявиха социалистите. Славов и Манолов отбелязаха, че подобно бягане от отговорност има и на местно ниво – в Община Карлово, където ГЕРБ и Реформаторския блок работеха и взимаха решения съвместно 4-ри години, а сега предизборно започнаха да се разединяват от колективната си отговорност.


Според Пламен Славов площадката в Иганово все още не работи с пълен капацитет след инцидента с взривовете. Това поставя под въпрос бъдещите перспективи за устойчивост на предприятието, защото се стига до забавяне изпълнението на договорните поръчки, което съответно води до загуби и отдръпване на потенциални, а и настоящи клиенти.


Това неминуемо ще се отрази и на заплатите на работниците инедай си боже да се стигне до съкращение на хора. Доколкото това зависи от нас, ние като социална и отговорна партия, няма да позволим хора да останат без работа.