Кой и ЗАЩО запали манастира край Сопот?

Всички икони, без тези на Свети Георги, са изгорели, видя камерата на колегите от "Карлово ТВ".Гаврата с християнската религия е станала през изминалата нощ. Неизвестни злодеи са струпали всички икони на пода в параклиса „Свети Георги” над Сопот и са ги запалили.

 

На място пристигнаха възмутени хората, които са събирали средства за възстановяването на храма преди няколко години, кметът Веселин Личев и архиерейският наместник отец Марко. Всички са скандализирани и възмутени. От полицията съобщиха за Карлово ТВ, че се води разследване. На въпрос възможно ли е гаврата да е акт на отмъщение от страна на мюсюлмани заради освиркванията на протеста за Куршум джамия в Карлово, разследващите коментираха, че до момента няма следа от престъпление, извършено на етническа основа.


Параклисът е любимо място на местните хора.

Там те празнуват Гергьовден. Храмът е изграден през 13 век, от тогава няколко пъти е опожаряван, а след това възстановяван чрез дарения.
Междувременно от Районна прокуратура съобщиха, че във връзка с извършения тази нощ палеж, е започнало досъдебно производство за унищожаване на религиозни символи и повреждане на молитвен дом. Към момента то се води срещу неизвестен извършител, като на органите на полицията е разпоредено предприемане на незабавни действия по издирването му.

Извършен е оглед на местопроизшествието, назначени са оценъчна и пожаро-техническа експертизи.

Разследващите призовават граждани, които имат информация по случая, да се обърнат към органите на МВР, за да подпомогнат разследването.