Панихида в памет на екзарх Йосиф I в Калофер

Архиерейска света Литургия и възпоменателна панихида в памет  на Българския екзарх Йосиф I отслужи в храм "Св. Атанасий", град Калофер Знеполският епископ Арсений и викарий на Пловдивския митрополит. Да  изразят своето преклонение пред роденият в града български екзарх бяха  жители на община Карлово, свещеници от  Карловска духовна околия,  кметът на града Румен Стоянов и Пламен Славов, Председател на комисията по вероизповедания в 42-то Народно събрание.


Заставайки начело на българската църква на  Екзарх Йосиф му е  съдено, само на 37 години  да бъде духовен водач на народа ни в   Свободна България, сподели Пламен Славов в разговор с жителите на подбалканското градче.  Екзарх Йосиф I е имал благородната  мисия и  дълг да обедини цялото българско население. Той е бил духовен стълб на българщината, успял да обедини българските епархии.

И въпреки духовните си задължения като  православен архиерей, той е бил  и дипломат и политик.

Неуморните му борби  за поддържане и съхранение на  църковно-националните интереси и права на българите от Македония, Беломорска и Одринска Тракия, останали под чужда власт са ярък пример за подражание, смята  Пламен Славов.