Сопот остава без кметски стол, наесен сменят и кмета

Жители на Сопот ще правят жива верига във вторник около кметството и ще бранят с телата си изнасянето на компютрите, техниката и офис оборудването от общината. Те са описани от частен съдебен изпълнител и ще бъдат разпродадени, твърдят колегите от в. "Труд".

 

Става въпрос за 252 артикула, сред които компютри и метални шкафове и дори стола на кмета Веселин Личев, който е оценен на 72 лв. Разпродажбата е поредната в кметството в Сопот, а с парите се плащат дълговете на общината за пречиствателната станция, които с лихвите вече гонят 6 млн. лв.
"Всичко това е опит да се ликвидира една добре работеща община и цинично отношение към сопотчани, на които се отнема конституционното право да бъдат обслужвани от общинската администрация.

Това е грубо нарушение и на споразумението за отсрочка до края на май, подписано между фирмата-взискател, ВМЗ, които ни дължат няколко милиона лева, и общината", заяви кметът Личев.


"Всеки момент община Сопот ще получи разрешение от Министерството на финансите за безлихвен заем, с който ще се разплати по дълга.
Така петгодишната сага, започнала от една незаконно наложена корекция от 3,5 млн. лв. от чиновник в екоминистерството по европроекта за изградената пречиствателна станция, ще приключи", твърди Личев.

Жители на Сопот и на село Анево, което попада в община Сопот почват да се питат дали пък наесен няма да останат без кмет, както е тръгнало, някой може и Личев да продаде, ама не знам каква ще му е цената. Така къде на шега, къде на сериозно коментираха в неделния ден сопотчани вестта, че утре ЧСИ почва да описва имуществото на администрацията. Затова голяма част от хората на есен ще гласуват за друг кмет, различен от сегашния. Този показа, че не може да управлява добре, щом и стола ще му отнемат, това си е показателно, че ерата Личева остава безЛИЧчна в историята на Сопот, коментира младо семейство, което возеше количка с бебе в парка на подбалканското градче.

Междувременно съветникът Деян Дойнов  заяви, че БСП  многократно е алармирала за бездействието на общината и на кмета по важни за жителите  въпроси, а според Личев това било „лъжа и доноси”. Вече две години общината е със запорирани сметки, заради дълг от над 6 милиона лева  към изпълнителя на  проекта за изграждане на Пречиствателна станция на община Сопот. Дълг, натрупан заради действия или бездействия не само на кмета, но и на общинската администрация, лица от която са били  и ръководители на проекта.  Корекцията, наложена от Управителния орган на програмата  е в размер на 25 % и  е поради нарушение при провеждането на конкурса и възлагане на обществена поръчка за изпълнение и по-точно за завишени критерии,  припомня Дойнов.

И развръзката е ясна-  следствие на решение на Окръжен съд – Пловдив ЧСИ  извърши опис на общинското имущество и започна разпродажбата му. След земеделски земи и друга общинска собственост идва ред и на това, което има някаква цена – техника, мебели и други от общинска администрация.