Ето как се къпят млади булки

По стара народна традиция на Ивановден в карловския квартал "Сушица" се проведе обичаят "Къпанки". На него се къпят за здраве булките, които са минали под венчило през предходната година.

 

Тази година те са две - Калина Георгиева и Стоянка Кръстева.Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов присъства на обичая и приветства участниците, именниците и всички присъстващи. Той обеща до Гергьовден чешмата и коритото, където се извършва ритуалът, да бъдат ремонтирани, а градинката около тях облагородена. След което го поведоха и него към чешмата, влезна в коритото дълбоко около 1 м. и той беше окъпан.Тази традиция в "Сушица" се спазва от незапомнени времена. Булките излизат на центъра и се заливат със студена вода. Вярва се, че така окъпани, ще родят здрави бебета. След като те бъдат изкъпани, младоженците заливат със студена вода всички присъстващи. Целият ритуал преминава с голямо веселие под звуците на народна музика.Честта да бъде първа се падна на Стоянка. Кумата й Виктория, също скорошна булка, окъпа първо нея, после други жени поляха и Виктория с ледена вода.
С широка усмивка и без страх влезе във водата и Калина. И нейният сукман от истинска вълна подгизна, докато обилно изсипваха върху и чешмяната вода.След булчинското къпане близо 15 Ивановци влизаха един по един или на групи от по трима-четирима в коритото на чешмата. Някои от тях пристигаха с каруцата, застлана за ритуала с шарени домашно тъкани черги. Други се втруваха към басейна с вода, тери бяха донасяни на ръце от участниите в къпанака.