Позорно:Обраха музея на Ботев в Калофер

Взломна кражба е била извършена от Националния музей “Христо Ботев” в Калофер. Според полицията все още не е установено кога точно е станало това.Информацията, която разследващите са събрали, сочи, че посегателството е станало между 18.30 часа във вторник, 16 септември и 10 часа вчера. Разбит е  прозорец на сградата  и от експозицията са откраднати сабя, орден “Св. Александър”, настолен часовник, запалка и броеница, които са принадлежали на брата на поета генерал Кирил Ботев. Най – вероятно кражбата от Националния музей „Христо Ботев” в Калофер е поръчана от накой колекционер и то от чужбина, така че, откраднаните вещи сигурно ще отпътуват занякъде. Това заяви пред Радио Пловдив Боян Ботйов, близък родственик на поета Христо Ботев по повод взломната кражба от музея в Калофер.
Откраднатите вещи – орден “Св. Александър”, настолен часовник, сабя, кехлибарена броеница и кръгла запалка, за която крадците сигурно са мислили, че е втори часовник – са принадлежали на генерал Кирил Ботев, брат на поета революционер. „Бях предоставил ценните вещи на прадядо ми, който е бил четник при брат си Христо, като временна експозиция в музея в Калофер. Но след тази кражба, ще си прибера останалото, тъй като нямам гаранция.” – коментира Боян Ботйов.

По думите му, това е позорна история, тъй като се посяга на вещи с огромна историческа стойност. Кражбата е свидетелство за трагичното състояние на охраната в българските музеи – убеден е Боян Ботйов. Той обясни, че алармата в музея в Калофер се е задействала, на място дошъл един охранител, който обаче не се намесил, а стоял отвън докато крадците си тръгнали безпроблемно.

Дори това да е проява на страх, този охранител е най – малкото пасивен съучастник – коментира Боян Ботйов. По думите му, липсата на пари е причина за безобразното състояние на охраната на музеите в България, а освен това сградният фонд и всички ескпозиционни материали трябва да бъдат застраховани. Откраднатите вещи на генерал Кирил Ботев също не са застраховани – обясни неговият правнук.Посяга се на историческата и на родовата памет на велики български личности, но такава е тъжната картина в днешното културно общество в България – обобщи Боян Ботйов. Според него е малко вероятно нещо от откраднатото от музея в Калофер да бъде открито.