Изкуството връща ромските деца в градината и училището

Изкуството е един от инструментите, с които можем да върнем децата от ромски произход отново в образователната сфера. Такова е твърдението на Албена Костадинова, която е председател на фондация „Инди-Рома”. Организацията организира изложба под наслов „Готови за училище", на чийто финален етап бяха отличени и победителите в нея.

 

На първо място при петгодишните деца бе класирана рисунката на Йордан Стефанов от ОДЗ „Радост” в село Стряма. Илиян Митов от ОДЗ „Детски рай”- Куртово Конаре зае второто място. Компетентно жури отличи за най-добро представяне : Ана Димитрова - Куртово Конаре, Йорданка Василева - ОДЗ „Радост”- Йоаким Груево, Емил Петров - ОДЗ „Зорница”- Карлово. В групата на шестгодишните деца първото място отиде при Георги Богданов от Куртово Конаре, а второто за Васко Енев от детската градина в Перущица.В  арт конкурса участваха повече от 80 детски творби, които се радваха на огромен интерес от страна на жителите на Куклен, тъй като изложбата е част от Културните празници на малката до Пловдив община.

Кампанията е част от проекта за оценка на въздействието „Готови за училище 2014—2015", който е разработен и се осъществява на национално ниво от Фондация „Тръст за социална алтернатива", в сътрудничество със Стратегическия фонд за оценка на въздействието на Световната банка (Strategic Impact Evaluation Fund) и Изследователския институт „Лабораторията за борба с бедността" (Poverty Action Lab).

Албена Костадинова заяви, че проектът цели увеличаване на обхвата и посещаемостта в детските градини и ранна интервенция с икономически ползи за обществото и се реализира с помощта на 23 партньорски местни организации в 240 населени места. Всяко от тях включва един от следните четири вида интервенции: безплатно образование, безплатно образование плюс ваучер при идеално посещение, безплатно образование плюс ваучер от 20 лв. при идеално посещение и информационни сесии, специално разработени за дискусии с родители относно ползите от образованието в ранна детска възраст, каза още Костадинова.