Плевнелиев стана лозар

Президентът Росен Плевнелиев участва в ритуала в зарязването на лозята в Перущица. Той беше в града по повод деня на лозаря Трифон Зарезан. Събитието се проведе в лозов масив от опитното поле на Професионалната гимназия по лозарство и винарство "Хр. Ботев" в града.

Ученици, гости, жители на града и винопроизводители се включиха във веселието по случай празника.  В привествието си, държавният глава подчерта, че като страна с традиции във винопроизводството,  имаме какво да покажем на света.

"Притежаваме изключителни природни условия за отглеждане на качествено грозде, имаме древна история и традиция, която заслужава да бъде споделяна и разказвана по света", каза той.По думите му, формулата на българското винопроизводство  е нещото, върху което трябва да се стъпи и  да се надгражда. Плевнелиев изрази своята увереност, че с помощта на младите хора България ще продължи да изгражда репутацията си на производител на висококачествено вино.

"Вашата мотивация, вашата сила умени, знания и естествен ентусиазъм са важни за всички нас" заяви още той в обръщението си към учениците -  бъдещите лозари и винари.Пред погледите на присъстващите, държавният глава участва в ритуала зарязване.

Първата лозова връзка отряза най-възрастният лозар в града - 78-годишният Йордан Рупчев."Най трудното в производството на виното е измерването на захарта и ферментацията", разказа от своя страна Михаела, ученичка от 11 клас в Професионалната гимназия по лозарство и винарство в града. По думите й, червеното вино се прави по-трудно от бялото.По време на участието си в традиционната церемония, президентът награди участниците в конкурса за най-добро домашно вино. Победителят в категория червено вино получи 200 – литров съд от неръждаема стомана.На тържеството присъстваха областният управител Розалин Петков, посланикът на Франция  Ксавие Лапер дьо Кабан,  кметове и официални лица. Отслужен бе молебен за здраве и берекет.