На Къпанки в Перущица: поискана моминска ръка с комат хляб и скрит пръстен вътре

След 4-годишна връзка Димитър Кръстилов от Перущица се престраши да предложи женитба на своята приятелка Катя. Той изненада всички до самия вир край Чолаковия мост, преди да скочи във водите на Перущенската река на Къпанки.


Митко поднесе комат хляб, напоен с вино на своята избраница, както повелява местната традиция, а развълнуваната мома не се поколеба да каже "Да". Димитър е приятел на първия младоженец, дръзнал да скочи в реката тази сутрин -  Александър Благоев, който през 2014-а сключил брак с Анита. Ето как премина празникът на малкото градче до Пловдив, което сеопитва да конкурира обичая "Мъжко хоро" в Калофер.

8 млади мъже,сключили брак през миналата година, техните кумове и приятели днес скочиха в Чолаковия вир в Перущица. Така те отбелязаха традиционния ритуал “Къпанки”, който се изпълнява само в тази част на България. Смята се, че хвърлянето в студената вода носи здраве и берекет.Ритуалът се изпълнява винаги на Ивановден по стар стил. Подготовката започва от ранното утро, като миналогодишните младоженци и техните приятели подгряват солидно с вино.Момчил Димов- Подготовката започва от рано сутрин. Всеки трябва да изпие по кило-две, след което с менче и чашка продъжава напред до вира.Елена Димова:- За мен това е ново, защото аз съм от Свиленградския край и тази традиция не ми е била известна досега, миналата година я гледах за пръв път на нашите кумове и ми беше много интересно… Аз не съм пила нищо, обаче цялата съм подгряла и съм готова за тържеството.След стабилната подготовка, цялата компания, водена от оркестър, се отправя към реката. Там младежите се хвърлят във вира и пръскат с вода насъбралата се публика.Павлина Кирачена – община Перущица:- Трябва да ви намокрят, за да сте здрави.Тази година се е наложило от общината да допълнят реката с вода, за да не се провали празникът.Младоженците и техните приятели се хвърлят по няколко пъти във водата.Репортер:- Колко пъти скочи във водата?Момчил:- Не помня, много, даже и сега ми идва да скоча.След гмуркането всички се връщат обратно вкъщи. Там младоженецът изсипва водата, донесена от вира в ръкава на булката, която пък обезателно трябва да се е хванала за лоза. Вярва се, че това води до плодородие.Елена:- Здраве, щастие и берекет, и мъжка рожба!Този ритуал вече е дал резултати преди много години.Момчил:- Преди 27 години баща ми Георги и той така по нашия път, който сега ние вървиме и той се е изкъпал във вира.Георги Димов:- Точно 9 месеца и ми се появиха двамата сина, да са ми живи и здрави, най-голямата традиция при нас в Перущица е на къпанките на 20-ти януари.Репортер:- Ако имате син, той ще продължи ли традицията?Момчил:- Разбира се, традицията не спира дотук – продължава.