Ромите искат работа, а не помощи

Група роми от Куклен поискаха през новия програмен период 2014-2020 г. да им се даде възможност да работят по проекти с европейско финансиране и да взимат възнаграждения по тях, вместо да получават наготово пари от трудовата борса или от други социални помощи.


Те апелираха хората от общината да бъдат активни като кандидатстват и спечелят проекти за трудова заетост, финансирани по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", за да могат местните да се включат в тях. Това стана по време на информационния ден в Куклен под мотото "ДА продължим ЗАЕДНО", организиран и проведен от Областен информационен център - Пловдив при добър интерес.
По време на форума стана известно, че в предишните години над 250 роми от региона са били ангажирани с работни места по схемите "Развитие" и "Ново начало - от образование към заетост" по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Това обяви Албена Костадинова, председател на Управителния съвет на Социална фондация "Инди Рома97". Костадинова допълни, че над 80% от завършилите обучения по проекти безработни роми вече са намерили постоянна работа и успешна реализация.