Стягат местен референдум в село Катуница

kmet sadovoМакар и малко практикуван, все пак местният референдум си пробива път като начин за местно самоуправление. През последната година-две на няколко места се проведоха допитвания до населението на една община или едно кметство, което показва, че това е работещ механизъм, макар и властимащите да не обичат да дават думата на суверена-т.е. на народа. 

Обаче местните законотворци от община Садово решиха да постъпят демократично и да се допитат до населението на едно от селата, което попада в територията на общината. Жителите на село Катуница ще гласуват на местен референдум "за" или "против" добива на инертни материали в Катуница", това съобщи за БТА председателят на Общинския съвет в Садово Атанас Телчаров.

Тази седмица на заседание общинският съвет е одобрил с пълно единодушие предложение за провеждане на допитването. То ще се проведе на 13 октомври 2018 година и на него жителите на село Катуница ще могат да дадат мнение си по зададения въпрос за добива на инертни материали от находище "Кацара", участък "Кацара 2" в землището на селото.


Още през февруари, когато фирмата концесионер е заявила инвестиционно намерение, жителите на населеното място и местната власт са заявили несъгласие и въпреки това е одобрен ОВОС и е взето решение на Министерския съвет за разкриване на тази концесия за добив на инертни материали с концесионната площ 235,534 декара, каза Атанас Телчаров, пред колегите от БТА.

Той поясни още, че в близост се намират още четири такива терена, на които и в момента се добиват пясъци и чакъли. По думите му, вследствие на аналогични дейности през годините на територията на Катуница има над 1000 декара унищожени земеделски площи, а подпочвените води (основен източник за напояване от зеленчукопроизводителите в района) са спаднали драстично.


Според съветниците, референдумът е най-демократичната форма за определяне на бъдещите действия на местната власт във връзка с този проект.

на снимката: Кметът на община Садово Димитър Здравков