В Садово решаваха как младите да кандидатстват за млади фермери

5,3 млрд. евро могат да получат младите фермери, но в България процентът на млади хора, занимаващи се със земеделие е едва 6,3% от заетите в сектора. Това стана ясно от резултатите на социологическо проучване, проведено по поръчка на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.


Основната причина за ниската заетост на младите хора  бюрократичните бариери и наредбите за прилагане на ПРСР, които се пишат само за определен кръг от хора и то близки го управляващите. Обикновените млади хора много трудно могат да се доберат да проект, който да бъде одобрен.


Парадокс  е, че според  едни документи млад фермер се водиш от 18 до 40 години, а според друг документи само в рамките на 18 месеца след като се регистрираш като Земеделски производител можеш да кандидатстваш по тази мярка. Ако изпуснеш този срок или проектът не ти бъде одобрен в този срок, то дори и да си във възрастовата граница, гориш. Това сподели младеж, който е решил да се занимава със земеделие, но заради тези пречки няма как да се случи това. В неговата ситуация са хиляди в цялата страна, не само в община Садово. Именно там се проведе и дискусията, посветена на младежкото предприемачество в сектора „Земеделие”. Срещата бе по инициатива на  евродепутата от БСП Момчил Неков, а домакин бе кметът на община Садово Димитър Здравков.


„Младите хора гледат на земеделието като на прекалено рисковано занимание с голямо ниво на несигурност. Те срещат трудности при създаване на дружества, финансови проблеми, тъй като доходите им зависят от тенденциите на пазара, а и достъпът до кредити е труден. Предизвикателството е в това да дадем повече информация за субсидиите, които могат да получат младежите, начините за кандидатстване и не на последно място да очертаем пред тях перспективите за развитие“, заяви Неков.
Социологическото проучване на агенция „Афис“ очерта съществуващите проблеми и причините за тях. Само 10% от производителите продават своята продукция, а цели 93,5 процента от заетите в селското стопанство не ползват нито една форма на субсидия или помощ. Разпитаните заявяват, че липсва информация за програмите и за държавните помощи, а голяма част от тях са на мнение, че административните препятствия са големи. Близо 50% считат, че голяма част от земеделските производители са изправени пред риска да фалират, ако по една или друга причина не получат обещаните средства.


Кредитирането от банките е трудно и с високи лихви, държавата няма политика, с която да защити земеделския производител. Освен това достигането до минималното ниво на приход за участие в програмата, което е в размер на 8000 евро, е почти недостижимо за младите стопани.