Кметът на "Марица" провали сесия, поискана от самия него за теглене на общински дълг

Кметът на община „Марица” Димитър Иванов провали сесията на Общинския съвет и на нейно място спретна нещо подобно на цирк или може би на трагикокомедия, на която беше си докарал публика, която да му ръкопляска, но по обясними причини нямаше такива, които да плачат.

Навярно това ще се случи на по-късен етап, когато същата тази публика, която днес му ръкопляска, утре първа „пророни сълзи” първо заради собствените си действия и второ, заради това, което до преди по-малко е аплодирала, ако изобщо е разбрала на какво ръкопляска.Ето и развръзката.
 
За деня на „Свети Мина” в община „Марица” бе насрочена сесия на местния парламент. Проектодневният ред се състоеше само от две точки:
1.Поемане на дългосрочен общински дълг за финансиране на инвестиционни проекти на Община Марица.
2.Изказвания, питания, становища и предложения на граждани
 
Както го изисква процедурата председателят на ОбС Гергана Трендафилова установи, че има нужният кворум и заседанието може да започне, защото на сесията присъстват 23 от общо 29 общински съветници. На заседанието не присъстват Албена Миланова от ДПС, Васил Михайлов от ГЕРБ, Данаил Данаилов от БСП, както и двама съветници от Земеделската коалиция-Людмил Козарски и Росен Димов. Въпреки отсъствието им, местният парламент може да заседава и да взима решения, но това не се случва. Причината е една единствена.
 
Кметът Димитър Иванов, който е вносител на 1-ва точка я оттегля с простото обяснение, че като ги няма тези съветници (а то се оказа, че всички имат сериозни причини, да не са на заседание) няма да я разглежда ОбС.Хем е важна точката за обсъждане и за решение, хем пък я оттегля.Коментарът, ще го оставим за четящите.
По 2-та нямаше питания, изказвания и т.н. и това наложи сесията да продължи не повече от 3 минути и половина, след което Трендафилова закри заседанието. До тук добре-всичко по закон е изпълнено. Насрочено заседание, вносителят си оттегля точката и сесията приключва. Само, че точно тук започва циркът тип „традикомедия”, която явно бе организирана от кметската администрация или поне така личеше от думите на основните „герои”, които без грим и сценични костюми добре си защитиха хонорарите.
 
Всъщност основните „герои”-жители на село Динк,селище, в което живеят предимно роми,  бяха докарани още преди заседанието на сесията и видимо неразбрали каква роля ще играят, окупираха залата на общинския съвет. Даже седнаха на местата, отредени за съветниците, та се наложи учтиво да бъдат помолени да станат та все пак избраните от народа политици да си заемат  местата. Сред героите от Динк се срещаха тук-там и други техни колеги, които явно знаеха каква роля им е отредена. Те бяха „наети” от другите селища на общината. След като бе закрита НЕПРОВЕЛАТА СЕ по същество сесия, кметът Иванов взе думата. Той бе като говорител именно на този цирк, в който съветниците от всички политически групи без изключение се чувстваха като заложници, само Георги Какалов от ВМРО посмя обаче да се възпротиви на случващото се.  
Та пред съветниците, „героите”, администрацията и медиите Димитър Иванов се опита да обясни колко е важно да се тегли дългосрочен общински дълг за ремонт на улици, читалище и разширението на детски градини. Размерът на дълга, който администрацията на „Марица” иска да вземе е 3 милиона и половина и по думите на Иванов при лихва от около 6 процента, общината щяла да плати само 500 хиляди лева повече на банката. Това и най-простият счетоводител ще го обори, че не е така. След монолога на главния герой, дойде и ред на подкрепящите го. Първа се обади директорката на детската градина в Граф Игнатиево, която прочете един лист, писан някъде другаде, може би от някой друг, че колко било хубаво да се ремонтира сега сградата и да се разшири детската градина. След нейното изказване дойде поредната порция аплодисменти от героите. След нея думата бе дадена и на други гости, дали дошли по собствено желание или накарани от някого, та и те се изказаха колко било добре да има инфраструктурни подобрения в 19-те села.
Парадоксите дойдоха след поредната порция аплодисменти от „героите”.
Първият и най-значим, бе че кметът Иванов хем настоява за дълга, хем реши да се скрие зад отсъстващите съветници и си оттегли собствената точка.  Даже отказа да я защитава с мотиви по време на сесията.
Вторият парадокс бе, че „героите” осъзнаха, че всъщност никой в залата не е против това да има добра инфраструктура, да има нови детски градини и т.н. Та по едно време сами почнаха да се подпитват какво става в залата. Бившият председател на Общинския съвет Пламен Петков, сега общински съветник от Синя коалиция,  не издържа накрая и внесе яснота какво всъщност иска кметът и какво казват съветниците.
Първо според него предложението на кмета Иванов за нов дълг ще ощети гражданите на „Марица”, които ще плащат лихви през следващите години, ако все пак бъде одобрено неговото предложение.
Второ-Пламен Петков твърди, че подготовката за дълга и процедурите по него са изпълнени само формално, като се започне от общественото обсъждане, преминало в петъка преди парламентарните избори , т.е. на 3.10 и с много малко гражданско участие, сред което и същите тези „герои”, които и днес бяха на сесията.
Трето-понеже е от Граф Игнатиево, той засегна и изказването на директорката на детската градина, че по нейно желание и настояване преди години е била закрита тази детска градина в поделението, за да може децата да отидат в тази, в която управлява, за да не остане без деца, а г-жа директорката без работа. Та според него същата тази госпожа днес няма право да твърди, че децата в селото няма къде да се възпитават, защото имат алтернатива и не е чак толкова спешно тегленето на кредит, с който да те ремонтира старата сграда на забавачката.
Четвърто-Пламен Петков, който явно много внимателно е слушал изказването на кмета, обясни, че желаните пари са само за 1-вия етап на готвените проекти, което означава, че нищо от заложеното няма да бъде завършено до край, а само ще се направят първи копки и то точно в последната година от управлението на Иванов, с една единствена цел-печелене на политически дивиденти, а не чак толкова голямо загриженост за хората по селата.
Пето-Пламен Петков призова кметът да не поставя такава разграничителна линия дали съветниците са за новите подобрение или не, а за това дали трябва да се тегли кредит или не. Ето по думите му това е дилемата-ДАЛИ ДА СЕ ТЕГЛЯТ ПАРИТЕ ИЛИ НЕ,  а не кой е за и кой е против подобренията. Всички ние живеем в тази община и искаме хубави неща, но да не  се правят с теглени пари, а със собствени. Това поставя и въпроса през тези 3 години от мандата на Иванов какви проекти са спечелени и дали изобщо има такива и какви пари са усвоени от различните донорски и европейски програми.
Накрая на „представлението” така и не стана ясно дали все пак кметът ще посмее да входира още един път точката за теглене на дългосрочен общински дълг или ще се откаже, явно видял, че и съветници от мнозинството му няма да го подкрепят, защото ако беше убеден от действията си и от нуждата от кредита, още днес щеше да беше гласуван.
На изпроводяк от залата на общинския съвет, Димитър Иванов заяви, че ще се опита да направи нещо като референдум, в който да участват повече хора в дискусията и да се чуе тяхното мнение.Предстои да видим дали ще има втора серия и какво ще стане оттук нататък.
Преди да се осъществи  стана ясно, че хората по селата не знаят за евентуалното теглене на дълга, не са запознати с това, че ще плащат лихви на банките, а това евентуално би им вдигнало данъците, не знаят и всъщност дали предлаганите подобрения на улици, сгради и детски заведения ще бъдат завършени докрай или ще останат положени само основните.Затова те настояват за много по-голяма прозрачност и ясни действия от страна на кметската администрация.