Община „Марица” лиши животновъдите в Скутаре от пасища? Защо ли?

Фермери от пловдивското село Скутаре се оплакаха, че от няколко месеца не могат да пасят животните си в досега използваните за целта мери. Според тях земята, която е неправомерно изорана е над 100 декара и това затруднява и без това трудното отглеждане на добитъка.

Преди няколко месеца потърпевшите са отправили официално запитване до общинската администрация на „Марица” защо земята е изорана и защо никой не ги е информирал за това. В отговор кметът на общината Димитър Иванов е назначил комисия, която е проверила случая и е излязла  със следното решение, че на посочените от животновъдите мери няма друга механична обработка, различна от тази-почистване на мерите. 

           Решени да стигнат до край, местните животновъди направили проверка в ДФ „Земеделие”  кой и на какво основание обработва земята. От нея станало ясно, че същите тези земи са декларирани от земеделския производител Василка Караколева и за тях се иска европейска субсидия и национално доплащане.  Жената, която живее във Войводиново, имала подписан договор,който обаче фермерите така и не разбрали с кого и как е подписан. Категорични са обаче, че споменатите декари никога и по никакъв начин не са обявявани от община „Марица” на търг, след който евентуалното му спечелване от  г-жа Караколева да се подпише договор, на чиято база да може да използва общинските земеделски площи. Още повече, че в отговора си до тях, от администрацията на Димитър Иванов никъде не се споменава, че въпросната госпожа има контракт с Общината. Това поражда огромни съмнения у потърпевшите как се стопанисват имотите на Общината. Редом с това животновъдите питат и очакват отговор от кмета и ресорния заместник-кмет, дали госпожа Караколева се е ползвала с протекциите на г-н Караколев( съпруга й), който е служител в общинската администрация и то точно в службата, която отговаря за селското стопанство.Докато обаче очакват отговорите от длъжностните лица, жителите на Скутаре очакват и ДФ ”Земеделие” да направи цялостна проверка по случая и да възстанови правото им да ползват общинските земи за пасища.Ако има виновни по случая нека и Прокуратурата да вземе отношение, заявиха пред репортера ни разтревожените животновъди, които са категорични, че ще разговарят с техни колеги от другите селища на общината, които на свои ред да проверят дали има подобни случаи в евентуалното неправомерно използване на общинските земи.