Шараните в Рогош празнуват

Шараните ще танцуват в пловдивското село Рогош. Това ще стане утре-събота 22 февруари, в центъра на селото.  За разлика от хората, рибите ще покажат своите възможности не на сцената, а в тиганите или скарите, които ще бъдат подредени на мегдана.

Конкуренция на шараните основно  ще им правят скумриите, а редом до тях ще бъдат всички други видове плуващи. Написаното в по-горните изречения не е измислица, а живата реалност. Ако искате да я видите с очите си, просто отделете време от почивната събота и се отбийте в Рогош към 13 часа. Там се организира „Рибен фестивал”, който цели повишаване потреблението на вътрешния пазар на продукти от риба и аквакултури. Арт събитието се организира от община „Марица”, която спечели пари по европроект, насочен към  здравословния начин на хранене на хората под мотото „Хапка риба-глътка живот”. Кметът на общината Димитър Иванов съобщи, че наред с фолклорната програма са предвидени и редица състезания, с големи награди.
1.    Телескоп за риболов на плувка и дъно с 5 лагерна макар
2.    Надуваема лодка
3.    Рибарска чантичка
По време на Празника ще бъдат обявени и наградени победителите от конкурса за детска рисунка под надслов”какво знаете за рибата и рибните продукти и дали те са включени във вашето меню?”. Тази част от празника на рибата има за цел пък да провокира повече родители са използват рибните продукти като основна храна за подрастващите си наследници.
Кметът на селото Георги Георгиев заяви, че най-атрактивната игра ще бъде „ловене на риба с голи ръце”. Шадраванът на центъра ще бъде пълен с вода и всевъзможни риби.Местните зевзеци веднага се заиграха с празника и са готови на всичко, само и само да оберат наградите ловейки риба с голи ръце. Ако им попаднат шарани ще ги споделят с приятели,ако пък уловят скумрии, то ще бъдат подарени на съпругите им.