Правят Музей на местната памет в Куртово Конаре

Емилия Шушарова е секретар на местното читалище. Сега се е заела с нелеката задача да се възстанови сградата на някогашното земеделско училище в селото. Първоначално са нужни около 10 хиляди лева, за да се направи обследване на помещенията и да се издаде документ, с който да се гарантира, че след сградата може да понесе подобренията.

Община Стамболийски разполага с такива средства и за това Шушарова и нейни колеги от селото ще търсят пари за такова обследване. След като бъде направено, ще се търси европейско или национално финансиране в рамките на 300-400 хиляди лева, с които да се обзаведе и да се обособят различни помещения с културна цел в някогашните 8 класни стаи. Това е може би най-ценната сграда в община Стамболийски, построено е през 1880 година с доброволния труд на местните жители. В каузата за запазване на училището ще се включи и Областният управител на Пловдивска област Розалин Петков. Той разговаря с г-жа Шушарова в Пловдив, където бе и министърът на културата Вежди Рашидов.


-Г-жо Шушарова, какви са идеите на жителите на Куртово Конаре за това училище?

- Правели сме анкетно проучване, чрез сайта на Читалището в селото, за какво искат местните хора  да се ползва старото училище.  Тази сграда прекрасно би изпълнявала функциите на музей на местната памет. В този музей особено място ще намери развитието на местния поминък. Знаете, че Куртово Конаре е едно от селата със стара земеделска слава. Тук са отгледани първите домати, първата фабрика за червен пипер е била в това село. Имаме богата стопанска история, която се връзва и с функциите, които е изпълнявало това училище. Освен това имаше предложение тук да направим галерия. Имаме картини на доста добри български художници, които искаме да съхраним на някое подобаващо място. Това ще бъде един действащ музей, ако разбира се стане. Имаше и предложение да бъде направено училище по вероученията. Близостта с Църквата предполага това. Има много добри идеи въпросът е да получим подкрепа от Община Стамболийски.


-Каква е причината сградата да се превърне в развалина?

- Проблемът е следният. Оказа се, че това училище не беше актувано като общинска собственост. Имахме идея да направим нещо, тъй като периодът беше благоприятен за кандидатстване по европейските проекти. Но имаше големи спънки преди да стигнем до самото кандидатстване.  Необходими е да се извърви много дълъг процес. Първо сградата трябва да се актува. Ние вече имаме акт за тази сграда. Имаше и проблем за земята, който беше уреден с Общината. Всичко това беше в процес на две години. Следващата стъпка, която трябва да се предприеме е да се направи конструктивно заснемане на сградата. Трябва да се види дали тя ще издържи една реконструкция. След заснемането трябва да се изработи план.