Местните политици обърнаха гръб на пострадалите семейства при пожара в Стамболийски,доброволци събират пари

Общинските съветници в Стамболийски отхвърлиха предложението на групата съветници от БСП  да дарят по една своя месечна заплата  и да отпуснат по 500 лева за всяко пострадало от пожара в началото на седмицата семейство.

 На провелата се сесия на  общинския съвет, левицата предложи няколко решения, които поне малко да облекчат семействата, които загубиха домовете си. Да напомнят за трудностите пред които са изправени и потърсят помощ от общинските съветници днес на сесията  бяха почти всички живущи в изгорялата сграда на ул. „Иван Вазов” в гр. Стамболийски.В нарочна декларация групата на БСП в Общински съвет – Стамболийски, предложи на Председателя на общинския съвет и общинските съветници да дарят една своя заплата в помощ на пострадалите. 

Вярвахме, че всички ще се присъединят към тази наша инициатива доказвайки, че независимо от партийната си принадлежност можем да бъдем единни и да работим заедно в името на своя град и своите съграждани,  каза Атанас Тумбалев, съветник от БСП и  заместник- председател на общинския съвет. За наше съжаление аргументите на съветниците от другите партии, които се  възпротивиха  бяха политически. Според тях, ако декларацията не произлизала от БСП можело да я подкрепят. Това е бездушно и цинично отношение към нашите съграждани, категоричен е Тумбалев.
По второто предложение на БСП за отпускане на финансова помощ от по 500 лева на семейство общинските съветници също са гласували против, с аргумента, че не се познавали нуждите на всяко едно семейство. Според нас,  всеки има нужда от подкрепа и от подаване на ръка в труден момент. Всяко едно от тези семейства, които нямат други жилища, временно са  намерили подслон при  роднини има нужда от средствата, за да покрие елементарни жилищни нужди, категоричен е общинския съветник. Общината не може да им осигури жилища, тъй като няма сграден фонд, но можехме да се опитаме да покрием поне първоначалните  суми, ако са на свободен наем, но и това им бе отказано.Всъщност общинските съветници абдикираха от най-важното си обещание, всъпвайки в длъжност - във всичките си действия да се ръководят от интересите на гражданите от общината и да работят за тяхното благоденствие, категоричен е Атанас Тумбалев. 
 
Никола Дочев отказа да коментира предложението на левицата, но допълни още, че на този етап никой не е поискал да бъде настанен в общинско жилище, защото хората отишли да живеят при роднини и приятели."Вече се свързахме и с местния клон на БЧК, от където обещаха да помогнат с храна, посуда, спално бельо и пари, но след като се изясни какви са щетите и как ще се помогне на хората", допълни председателят на ОбС на Стамболийски.
 
Тъй като местната власт и управляващите община Стамболийски отказаха помощ на нуждаещите се семейства, то техни съграждани се взеха в ръце и започанах мащабна кампания :"кой с каквото може". Едни се включиха в акция по почистване на домовете с личен труд, други пък организираха кутии за доброволни даренияв заведенията на града.