Правите куртовоконарски чушки никнат и в интернет

Предприемчиви жители на Куртово Конаре, прочуло се като меката на розовия домат и чушката куртовска капия, откриха онлайн магазин.

Чрез него местните производители предлагат за продан зеленчуци и плодове, които отглеждат в градините си. В помощ на домакините са местните баби, които приготвят домашни консерви. Те гарантират, че всичко вложено в лютеницата, кьопоолуто, рачела и мармалада е местно производство.

Куртово Конаре се прочу преди месец с това, че международната организация Slow Food вписа в своята съкровищницата отглеждания в пловдивското село розов домат заради уникалния му вкус. За уникална определи и сорт местна дребна, но ароматна ябълка, която може да бъде открита само в района. Куртово Конаре е известно от години като меката на куртовската капия. От сладката червена чушка в селото се пече най-вкусната лютеница. По традиция всеки септември тук се провежда "Фестивал на чушката и домата", като в селото пристигат както гости и клиенти от цялата страна, така и от чужбина. Тогава в огромни тави на площада местните правят показно, като забъркват и изпичат зеленчуковото пюре, а след това го раздават на гостите, намазано на филия.

Вече две поредни години приза „Царица на лютеницата” печели Софка Митрева от селото. Тя пази в строга тайна фамилната рецепта, но не крие, че тайната е в спазването на пропорциите на капията, доматите и патладжана. Бурканчетата  с едро смляна домашна лютеница вървят по 3.30 лв. за 318 г в онлайн магазина.  В "Продавалница", както местните са нарекли страницата в интернет, се предлагат освен домашно забъркани консерви и сладка, и зеленчуци.