Арменската църква в Пловдив - стожер на вярата, общността и културата


armenska carkvaСлед месец Пловдив официално ще влезе в годината, която е посветена на Европейската столица на културата. 2019 ще бъде белязана с редица събития, форуми и какви ли не инициативи, свързани не само с пловдивската култура, но и с националната. Като част от градската култура и многообразие, няма как да бъде подмината и арменската общност. Като неин притегателен център винаги, а навярно и за вбъдеще ще бъде църквата „Сурп Кеворк“, която се намира в Стария град.

Прочети още...

Японци и пловдивските им колеги изследваха общностите в Пловдив

taki proektПреподаватели и студенти от български и японски университети завършиха успешно съвместна теренна работа в града под тепетата по проект, финансиран от Фондация „Тойота“. Темата на проекта  – „ EXPLORING THE ART OF LIVING TOGETHER IN 21ST CENTURY ETHNICALLY DIVERSE EUROPE“,  е особено актуална в контекста на съвременните предизвикателства на Европа и глобализиращия се свят. Участниците – студенти от Токио и от Пловдив, както и група студенти от различни европейски страни, на академичен обмен в ПУ „Паисий Хилендарски“ по програмата „Еразъм+“, посетиха през февруари различни общности в многовековния град.

Прочети още...

НАГЛОСТ: Ел.стълб зазидан в къща

stroej stalbЦигани от пловдивската „Арман махала”, до надлеза на „Ален Мак” вградиха електрически стълб в къщата си-разбира се напълно незаконно. На гледката се е натъкнал не кой да е, а лично шефът на 3-то РУП на МВР Никола Симов, който веднага е сигнализирай районната администрация на „Северен”.

Прочети още...

На 1 август почва Международният фолклорен фестивал в Пловдив

MFF 2017 flagЗа 23-та поредна година, община Пловдив е организатор, а градът – домакин на Международния фолклорен фестивал. Проявата, превърнала се в традиция за културния живот на Пловдив е истински, дългоочакван празник за жителите и гостите на града в горещите летни дни.

Прочети още...

Учител от Търговската в Колумбийския университет в Ню Йорк

Vancheva1Преподавателят  по философия от Националната търговска гимназия Татяна Ванчева бе единственият учител от Пловдив, който премина триседмично обучение в САЩ в края на 2016 г.  Педагогическият факултет към Колумбийския университет в Ню Йорк бе домакин на програмата "Обещаващи лидери в образованието" и Академия за училищни лидери”, спонсорирани от фондация "Америка за България". Целта на обучението е да се подпомогнат  развитието и модернизирането на българската образователна система. У нас тези две програми се реализират от пет години и са обучени над 160 учители и директори от цялата страна.

Прочети още...