Муфканица-в Калояново и Дълго поле

Като дете с нетърпение чаках да дойде Муфканица.Така започва разказът на всеки един пораснал калояновец, който си спомня и още пази датата 11.02, на която според Православния календар се чества Свети Влас. По махали и улици се палят огньове.Рано сутрин около 6 часа всички съседи се събират по кръстовищата.

Традицията в селото повелява на този ден, който хората са го кръстили „Волско здраве” , да се отдава почит към животните.На развиделяване всяка домакиня, в чиито двор се отглеждат животни да омеси баница или пита и да раздаде на събралите се край огъня.Всички се поздравяват с Муууууууууу, както мучат кравите.Всички играят и се веселят около огъня.Благославят животните за здраве през цялата година.Дават им по парче от питата или баницата.
    В село Дълго поле, също в община Калояново обичаят е малко по-различен.Още преди изгрев слънце хората подсказват на добитъка, че днешният ден ще бъде различен за него. Окичват го със спорно естетични изкуствени цветя, хранят го с домашна пита и кравайчета и не му дават дори да мучи, за да не се натоварва излишно. Днес в Дълго поле мучат бабите.Ето от това мучене идва и името на празника - Муфканица. Разликата с другите населени места е, че тук животните не мучат, а муфкат. Така правят и бабите, а дядовците кротко ги наблюдават отстрани.Освен нежно мучене, на този ден се пеят песни, прескача се нещо като лагерен огън и се отслужва водосвет за Свети Влас, който е известен като покровител на животните.