Хайде на розобер....добра цена и реколта

При цени от около 2,20 – 2,50 лева за килограм набран цвят започна розоберът в селата Отец Паисиево, Сухозем и Бегово в община Калояново.

Изкупната цена е почти като миналогодишната. Кампанията тръгна добре, засега няма проблеми, съобщи пред Дарик кметът на Отец Паисиево Валентин Абрашев.
На старта на розобера берачите получават по 70 стотинки за килограм набран цвят, което е с около 5 до 10 стотинки повече спрямо миналата година. Засега стопаните са осигурили достатъчно работна ръка.
Розопроизводителите очакват добро качество на реколтата и добър рандеман от цвета заради хладната и дъждовна пролет и слънчевите дни напоследък. При тези условия растенията се стресират и събират повече масло в розовия цвят. Така се увеличава добивът на розово масло, обясняват специалисти.
Преработвателните предприятия до ден-два ще започнат работа на пълни обороти. Свареното „течно злато“ по традиция се продава най-вече на международния пазар. Основни купувачи на българското розово масло са големите козметични и парфюмерийни компании във Франция и Германия, както и хранително-вкусовата индустрия в Япония и САЩ.