България губи евросрества заради митрополит Николай?

Парите за одобрените проекти за ремонти на църкви ще бъдат загубени, ако пловдивският митрополит Николай не даде необходимите подписи за започване на реставрационните дейности.

Причината да бъдат загубени средствата е, че точно тези не могат да бъдат пренасочвани към други проекти или мерки от Програмата за развитие на селските райони. Заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев обяви като „странно” поведението на владиката, с оглед на това, че Църквата по никакъв начин не се ощетява финансово, а напротив със свежи европари се ремонтират християнски храмове. В конкретния случай става дума за три църкви-тази в пловдивското село Черноземен, в Перущица и в Минерални бани. Бенефициенти по проектите са Църковните настоятелства,като юридически лиса с нестопанска цел,  но тъй като сградата е собственост на БПЦ, то съгласувателно писмо е нужно от поместния владика- в случая дядо Николай. Обаче от него липсват такива писма, тъй като написаните суми за конкретните ремонти били доста завишени и според неговия стопански и административен екип, това щяло да вкара в преразход ЕС и страната ни. Поне такава беше доскоро позицията на Пловдивския митрополит. Каква ще бъде занапред и дали все пак той ще благоволи чисто административно да „пусне” ремонтите на църквите зависи единствено от него. Все пак от Министерството на земеделието и храните ще направят поредни разговори със Светия синод такъв род проблеми,изобщо да не се раждат завбъдеще, а камо ли да се търсят начини да тяхното решаване. Ресорният заместник-министър,койтобе в Пловдив като участник в съвместното заседание на Регионалния съвет за развитие и регионалния координационен комитет на Южен Централен район поясни, че държавата няма как да се намеси в делата на Църквата и ако тя все пак като юридическо лице не пожелае да си ги решава,правителството няма как да се намеси. Така, че ако тези църкви не могат да бъдат ремонтирани с вече спечелените проекти, то хората ще имат право да се сърдят на духовниците.

Темата бе повдигната от кмета на община Калояново Александър Абрашев, на чиято територия се намира  превръщащата се в аквариум черноземска църква. Той се надява както по календар идва Великден, така и да дойде другият Великден, в който този и други храмове като него отново възкръснат архитектурно.

Ние от "Регионални новини" нямаме цел да петним този или онзи най-малкото пък духовници, но сме длъжни да кажем това, което е реално. Идеята е колкото се може по-лесно да работят отделните институции така, че да се случват хубави неща, както в материален,така и в духовен план. Или както казват медиците-здрав дух, в здраво тяло,само, че ако църквата не е здрава,няма да бъде здрав и духа, и вярата на кръстените християни.

Тук може да прочетете статията, посветена на рушащния се храм в Черноземен.

http://regionalninovini.com/article/32-kaloyanovo/112-zhalko-tzarkvata-v-chernozemen-se-prevrashta-v-akvarium