Жалко!Църквата в Черноземен се превръща в аквариум

Православният храм в пловдивското село Черноземен е на път да стане убежище не на богомолците, а само на водни животни.Храмът „Свети Георги” е в окаяно състояние, подът е разрушен, а през покрива буквално тече вода при дъжд.

Погледнато библейски и рибите са божи дар,но все пак Господ е създал човека над тях, та за това в случая няма дилема –кое е по-важно.То се знае-човекът.Само, че църковните земни власти като че ли забравят този момент и правят това, което им е по-лесно, а не кое е по-богоугодно. В случая става дума и за онази хубава поговорка- „Глас народен-глас Божи”, само че гласът на вярващите в Черноземен не бива чут от Пловдивският владика Николай, или поне така твърдят местните хора. Пред репортер на „Регионални новини” кметицата на селото  Тоня Христозова обясни на дълго и нашироко какъв е проблемът. От миналото лято църковното настоятелство е спечелило европроект  по Програмата за развитие на селските райони,именно за ремонт на храма,който е строен през 1848 година. Стойността му е близо 700 хиляди лева. След редица процедури юридически идва ред на Пловдивския митрополит Николай да подпише документ, с който един вид дава съгласието православния молитвен дом да бъде ремонтиран, даже спасен от разруха. Само, че Негово Високопреосвещенство отказва да стори това, тъй като според него, сумата,спечелена за ремонт била твърде висока и той пожелал тя да бъде намалена с близо 181 хиляди лева. Първо това няма как да се случи-повторно договаряне по  европейския проект при условие, че вече има подписан договор с ясни параметри, и второ- ако се стигне, това означава, че цялата сума от 700 хиляди лева ще бъдат загубени-т.е. върнати на Програмата за развитие на селските райони. За това сега жителите на Черноземен са готови на протести пред Митрополитския дом с единствена просба от владиката да склони да подпише нужния документ, иначе християнското село ще остане без духовен дом.

 

Кметицата на селото сподели, че до сега е пробвала всички институционални способи за среща с митрополит Николай, обаче той е отказвал такава. Срокът за подписване на нужния документ изтича в понеделник, а ако дядо Николай не благоволи да сложи парафа си, това означава, че сумата от 700 хиляди лева ще бъдат върнати, а храмът „Свети Георги” ще продължи да се руши, а най-жалкото, че богомолците няма къде да се черквуват.

Ние от „Регионални новини” се обръщаме към митрополит Николай с молба,да спаси не само рибите земни, но и ХОРАТА,които плачат за храма си. Плачат за ВЯРАТА СИ.

снимките ни изпрати кметицата на селото:Тоня Христозова