Читалището в Житница на 90 години

С благодарност към миналото, с радост в настоящето и с надежда към бъдещето. Така съвсем накратко може да се опише 2023 година в живота и творчеството на НЧ „Йосиф Добранов-1933” в с. Житница. Културната институция чества 90 години от своето основаване, като никакви превратности на времето не са успели да прекършат порива на местните да създават и да пазят културните традиции, завещани от дедите им, та устояли и до наши дни. Едва ли една журналистическа статия би успяла да опише всичко направено от дейците на читалището, но все пак трябва да се спомене за неговите основатели през далечната вече 1933 година.

Тогава Атанас Арапов, Слави Терзийски, Петър Чалъков, Павел Мендизов, Йозо Селимов, Андрея Анзърски, Павел Танчев, Антон Дадришки, Петко Стефанов и други решават да бъдат в крак с „модата” за създаване на сдружение, което да създава културна и образователна среда сред иначе будните жители на селото, носещо тогава името „Хамбарлий” .

 

В годината на кръглата годишнина на читалището, техни наследници отделиха време от всекидневните си ангажименти и подготвиха  театралната постановка "Женско царство". В продължение на 6 месеца житненските актьори репетираха и накрая зарадваха и жители, и гости на Житница с професионално представление. Преди представлението бяха проследени акценти от историята на читалището от основаването му до наши дни. Буди възхищение, на фона на примитивния и беден живот на дедите ни в годините на основаването на читалището, стремежът им към просвета и култура. От стриктно водената Протоколна книга от 1936 до 1947 г., пазена в Държавен архив - Пловдив, ясно личи силното им желание да има духовно пробуждане и израстване- сподели Мария Станева, която е секретар на читалището.  Всичко се случва в близост с църквата и свещениците, а отец Козма Гюлов е и читалищен настоятел. И така през годините си преминава през различни театрални състави, множество постановки, певчески групи, танцови състави. Не липсват и превратности. И има, и няма. Но читалището е живо! С памет и признателност пред предците ни! И с грижа да го предадем на тези след нас!-заключи Станева, която се е заела и с нелеката задача да събере на едно място цялата история на НЧ „Йосиф Добранов”.

Заради силния зрителски интерес, предстои и трето представление на постановката „Женско царство”, което е планирано за големия християнски празник –Благовещение(25 март) от 19:00 в Културния център.