Читалището в Житница на 90 години

С благодарност към миналото, с радост в настоящето и с надежда към бъдещето. Така съвсем накратко може да се опише 2023 година в живота и творчеството на НЧ „Йосиф Добранов-1933” в с. Житница. Културната институция чества 90 години от своето основаване, като никакви превратности на времето не са успели да прекършат порива на местните да създават и да пазят културните традиции, завещани от дедите им, та устояли и до наши дни. Едва ли една журналистическа статия би успяла да опише всичко направено от дейците на читалището, но все пак трябва да се спомене за неговите основатели през далечната вече 1933 година.

Прочети още...

Старт на предизборната кампания в Калояново

KaloianovoДнес стартира предизборната кампания на кандидатите за кмет на община Калояново,  а изборният ден е на 3 октомври. Кандидатите ще имат 20 дни, за за убедят жителите на общината в своите преимущества. 

Прочети още...

Заместник-министър Явор Гечев ще се срещне с пострадалите от градушката земеделци в област Пловдив

Yavor GechevЗаместник-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев и екип от експерти на Министерството на земеделието, храните и горите ще се срещнат със земеделските производители от пловдивско, които пострадаха от градушката паднала, в края на месец август 2021 г. 

Прочети още...

Четирима ще се борят за кмет на Калояново

KaloianovoДве  партии и две коалиции са се регистрирали в ОИК Калояново за участие в предстоящите частични избори за кмет на общината. Коалиция ,,БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“, ПП ,,НФСБ“, Местна коалиция ,,ГЕРБ (СДС)“, ПП ,,Обединена  социалдемокрация“ трябва до 7 септември да регистрират и кандидатите си.

Прочети още...

В Калояново новата-стара власт встъпи в длъжност; ще работи за нови проекти

Kaloianovo sesia1След избирането си кметът на общината, кметовете на кметства и общински съветница полагат клетва. Така най-общо постановява Законът за местното самоуправление и местната администрация. За да се изпълни законовата повеля, то тя се ръководи от областния управител, а в при негово отсъствие, от негов заместник.

Прочети още...

Георги Мамалев – водещ на „Първия събор на боба с наденицата“, Житница и Смилян се надиграват.

jitnica nadenica plakatСело Житница и село Смилян канят всички на „Първия събор на боба с наденицата“ в село Житница.  Съборът ще се проведе на  7 септември 2019 г. от 10:00 ч. до 22:00 ч. на поляните в конна база „Тракиец“, разположена на самия вход на село Житница.

Прочети още...

"Детско лято" в Житница учи децата как да карат безопасно велосипеди

BotioJitnica1Едно от любимите занимания на децата през лятната ваканция безспорно е карането на велосиопед. По-порасналите малчугани го определят като момент за най-върховните изживявания на открито, най-добрият начин да се насладите на времето навън с приятелите или семейството си... това го знае всеки! Това несравнимо удоволствие обаче понякога може лесно да се превърне в неприятно изживяване и от прелестно забавление и игра да стане истинска катастрофа.

Прочети още...

Позор: Чешмите в Житница, Дуванлии и Калояново пресъхнаха

bez-voda6-ти ден за този месец Житница е без вода. Едно от най-богатите села в цяла Пловдивска област, пълно с млади семейства, стабилен бизнес и предприемачество, е принудено да се върне близо 70 години назад, когато вода не е имало, нито за миене, нито за пиене. За трети пореден път, в рамките на 20 дни, по два дни чешмите в Житница са пресъхнали и хората са се видели в чудо. Нито могат да се изкъпят, нито да работят десетките цехове, предприятия, нито пък децата след игра могат да бъдат измити. Майките са принудени това да правят с туби с минерална вода от Хисаря или пък сондите, от които се поливат дворовете да бъдат пригаждани с хидрофори, за да захранят в и к системата в домовете им.

Прочети още...

ЖАЛКО: Великден без църква, но с вярващи... на улицата

carkva chernozemen1Тази вечер в пловдивското село Черноземен ще посрещнат Възкресение на улицата – пред храма. Църквата – паметник на културата, се срутила преди две години и оттогава дори достъпът до нея е забранен. Заради стойността си храмът получил еврофинансиране, но собственикът – Пловдивската митрополия, отказал парите.

Прочети още...

Абрашев сдаде на Георгиев в Калояново, Вангов на Петров

След 16 години начело на община Калояново Александър Абрашев издаде кабинета, и стола, и връзката ключове, и печата. Колкото и странно да звучи все пак в България се намери един общински кмет, който сам да каже „стига” и да даде път на други да продължат това, което той е започнал.  На тези местни избори той не участва и използвайки езика на спорта, който обича, а именно футбола, той гледа двубоя от страни, като зрител, но като че ли и като треньор, за тези, които след него ще заиграят общинската игра на местно ниво. Неговият съпартиец Георги Георгиев спечели кметските избори и от днес вече седна на стола, на чийто титуляр 4 мандата бе Абрашев. 

Прочети още...