Факт! България най-големият тиквопроизводител в Евросъюза

tikvaБългария се оказва най-големият производител на тикви в Европейския съюз. Това става ясно от данни, които „Евростат” разпространи преди измисления празник "Хелолуин", който тази година с право намира огромни критици за неговото честване, особено от деца и български читалища.

През 2016 г. нашата страна е произвела 133 000 тона от големия зеленчук, който традиционно се използва и за направата на плашещи фенери. Това е сериозен ръст спрямо предходната година, когато от родините бостани са излезли едва 25 200 тона тикви.В тази любопитна класация на второ място е Испания с 97 000 тона, с 1000 по-малко – 96 000 е Франция. Далеч назад в тиквената надпревара остават Германия и Португалия.Ако прибавим и страните, които не са членки на ЕС, но се намират на Стария континент, България губи с малко първото място от Турция.

Там реколтата е била в размер на 138 000 тона – но на доста по-голяма територия.Интересна тенденция се наблюдава в Румъния – докато у нас през последните години тиквите стават все повече и повече, в северната ни съседка прогресивно намаляват – от близо 60 000 тона преди 5 години до малко над 12 000 през 2016 г, съобщават колегите от www.leaderstoday.eu

От година на година все повече хора се отказват да празнуват езическия празник, който е келтски и направен с огромна комерсилана цел,  все повече села организират Фестивал на тиквата, чисто по български, вкусно по български и смислено по български. Така е в села като Коньово, Куцина, Ливада, град Севлиево и други :)