Куче-шампион, става терапевт

Кинологията набира все по-голяма популярност в страната. Доказателство за това са учредяваните напоследък киноложки дружества не само в областните градове, но и в по-малките, като например Първомай. Преди дни там се проведе изложба с международно значение. Подобни ще има и на други места в България. Това, което може да се открои на тях е участието на може би първото в страната куче-лечител. Терапевтът на четири крака е от породата бобтейл, позната на мнозина от средното поколение българи, които заспиваха като деца с филмчето „Джейми и неговото фенерче“.

Собственик на шампиона от изложбата в Първомай е Велислава Костадинова от Пловдив. С нея разговаря репортер на „Регионални новини”, пред когото надълго и нашироко обясни как се е родила идеята Мон да има своя собствена специална мисия.


-Велислава, каква порода е кучето и на колко години е?


-Кучето е порода староанглийска овчарка, по- известна като бобтейл. Според категоризацията на FCI  тази порода спада към групата на овчарските и пастирските кучета. Името на кучето е МАДАМ ФЛЬОР ДЕ МОН ШМИТФИЙЛД БЕАР или просто МОН. Възрастта му е 2 години и 9 месеца. Нашият домашен любимец е роден в Украйна, тази порода е много рядко срещана в България.


-Какви грижи полагаш за кучето?


-Ежедневните грижи включват освен хранене и разходки, също и грижа за козината- минимум един час ресане всеки ден, миене на лапички, корем и задължително подсушаване. Когато ходим на изложба подготовката е по- продължителна.
Къпането на това куче е истинско приключение и продължава заедно със сушенето между осем и девет часа.


-На какви състезания ходиш с него и до сега колко и какви наградиш имаш от изложбите?


-Състезаваме се както на национални така и на международни изложби. Към настоящия момент кучето е шампион на пет държави и Гранд шампион на три от тях. Мон беше едно от кучетата, които представиха България на Световното първенство в Милано през 2015 година и спечели първо място в клас „Интермедия”.
Най- голямото постижение на Мон е на киноложката изложба в гр. Първомай. Там тя беше избрана за най- красивото куче на изложбата, спечели Best in show и стана първа.


-Как се случи така, че твоето куче- да стане лечител?


-В Англия тези кучета освен, че се ползват като овчарски, имат голям успех и като терапевти, тъй като са изключително социални и миролюбиви. Кучетата от тази порода обичат много децата. Ето защо там успешно се ползват за работа с деца аутисти. В България канин терапията все още не е много популярна.
Всичко започна,  когато служител от детската онкохематология към ВМИ – гр. Пловдив ни покани да забавляваме децата в отделението на Коледа 2015г. Емоциите бяха много и положителни, децата се забавляваха изключително много с кучето. А и то сякаш разбираше, че децата са малки и имат някакво заболяване и се държеше много спокойно с тях. Тръгнахме си с обещанието пак да се върнем. За Великден изпълнихме дадената дума. През този период не спирах да търся начини да помагам на хора, като ги караме да се усмихват и да се чувстват щастливи. За кратко време посетихме Дом за възрастни хора с физически увреждания, децата от Комплекс за социални услуги „Свети Георги”, детски празник с участието на деца от домове за временно настаняване. На всички тези срещи присъствието на Мон се приемаше много добре.
Освен посещенията в лечебните и специализирани заведения, Мон се среща и с ученици от пловдивското училище „Яне Сандански”. Темата на срещата беше ролята на кучето в живота на детето и как то спомага за намаляване на детската агресия.


-В какво се изразява неговата терапия?


-Присъствието на кучето действа успокояващо, хората забравят за притесненията и страховете си. Особено при децата медицинските манипулации се извършват много по- лесно, защото детето е спокойно. Детето е ангажирано с кучето и не мисли, колко много ще го боли от инжекцията или колко горчиво е хапчето.


-Има ли вече резултати от него?


-Резултатите са в усмивките на лицата на всички пациенти, които Мон е посетила.


-Каква е ролята му в община Пловдив?


-Мон участва и много активно в мероприятия посветени на животните, организирани от община Пловдив.


-Трябва ли да го обучаваш по някакъв начин?


-Характерно за породата е, че тези кучета са много спокойни и много уравновесени, възприемат бързо и отлично се справят с поставените им задачи.В основата на всичко е любовта, тя е движеща сила в нашия живот, възпитавам я и я обучавам само с любов, не използвам силови методи. Разбира се посещавали сме и училище за кучета и ще продължим да посещаваме, защото всички същества- хора, животни се учим цял живот.

 

Иван Кърчев