Парад на агротехника - подготовка за жътварския сезон

На 7 юни 2015г., неделя, от 10:30 ч. в пловдивското село Труд ще се състои парад на зърнопроизводителите.Празникът ще започне от селскостопанския двор на селото, където ще се съберат зърнопроизводителите със своите машини и земеделска техника. Шествието ще дефилира по главната улица и ще стигне до площада в близост до кметството.


Отец  Кирил Тошев ще отслужи молебен за здраве и плодородие и ще благослови зърнопроизводителите. Самодейният певчевски колектив от селото ще изпълни стари, автентични жътварски песни. Веселието ще продължи с народни танци.


Парадът на зърнопроизводителите е съвременното продължение на традициите от миналото, свързани с подготовката за жътва и измолването на добро време за прибирането на реколтата. Никъде другаде в България този празник не е съхранен. Единствено в село Труд днес може да се наблюдава преплитането и синтеза на старите жътварски обичаи с модерната действителност. А това е още едно доказателство, че българската празнична традиция е жива, заявяват организаторите от кметството в селото.