Соколарство - кога ще се разреши в България?

Близо 20 човека в страната вече имат лична граблива птица. Това стана ясно по време на изложението "Природа, лов, риболов", което се провежда в Международен панаир Пловдив. Сред щандовете с ловни принадлежности е и този на Българската асоциация за запазване на грабливите птици-Българска соколарска асоциация.
Една от птиците струва 6 хиляди евро, като храната за нея на месец би излизала само 100 лева. В менюто им трябва да влиза такава храна, каквато би била най-близка до естествената им среда-малък пернат дивеч или такъв домашен.

 


За това резонно ловци от цялата страната поставят въпроса кога най-после в българското законодателство ще бъде регламентирано и разрешено  използването на соколи в лова.за сега тези, които ги отглеждат единствено го правят от любов към птиците и се обучават евентуално след време ако се разреши ловът с грабливите птици да ги използват по предназначение.


Все по-често чуваме за разстрастващата се популярност на един изтънчен и до някъде екзотичен, но по-скоро забравен метод на лов от нашето не чак толкова далечно минало. Ловът с хищни птици винаги е носил радост на практикуващите го, а соколарите са били високо ценени във всеки период от нашата дълговечна история.
Соколарството е било на почит както от обикновените хора, така и от благородници и царе. Това е била една велика по своята същност връзка между човекът и диво животно, някога считано за неподвластно нему. Тази връзка носи своите корени далеч, далеч назад, във времената, когато огнестрелното оръжие е било непознато, а лъкът, копието, мрежите и капаните са били най-честите пособия за сдобиване с вкусното, но рядко добивано дивечово месо.


Грабливите птици винаги са били обект на огромно възхищение от страна на човека. С развитието на лова летящите хищници постепенно са започнали да намират приложение в ловните походи на своите двукраки благодетели. Именно благодарение на соколите и ястребите пернатият дивеч все по-често започнал да се среща по блюдата на соколари и велможи, на обикновени хора и благородници. Възходът на ловът с хищни птици се разпространил до такава степен, че бил сравняван по популярност с футбола днес.


Дали тази популярност отново ще се възвърне или соколарството в България няма да "възкрестне", това зависи от законотворците и неправителствените организации, които работят в сферата на лова и риболова.