Фейсбук разкъсва непорочни циганки

Социалната мрежа Фейсбук, която е станала популярна и сред ромския етнос в България трябва да бъде забранена. Това е искането на Митко Доков от Бургас. Той  е член на Мешерето-ромския съд. 

Съветът ще заседава в разширен състав и се очаква на него да присъстват между 30 и 50 души. Те ще се съберат в края на април или най-късно в началото на май, но при всички случаи преди Гергьовден, каза Доков, който твърди, че е член на Мешерето от 10 години. Според  Доков, фейсбук громи девствеността на младите момичета,а за циганите това е в разрез с традицията, според която булката трябва да бъде непорочна,когато се врича в брачен съюз с годеника си. Социалните мрежи са много опасни. Особено за младите. Невръстни момичета попадат най-често в трафик и стават проститутки след невинни запознанства във фейсбук. Сводниците се прикриват зад фалшиви профили, набелязват си момичета. Всичко започва като невинно запознанство и флирт. В един момент тези мъже карат момичетата да се влюбват в тях, обещават им дори и брак и докато се усетят, стават жертва на трафик", защити позицията си Митко Доков.
Наред с това в много от  профилите има чисто порнографски снимки, които развращават младите хора. За това трябва да има някакво ограничение,което първоначално да дойде от родителите, а след това от някоя институция, смята Доков. Фейсбук застрашавал дори семейства с години брак, защото много от разводите били именно заради ухажване в социалната мрежа, на което много напети роми не издържали и зарязвали булките си.


Скандалният маниер младите циганки да се женят дори 10-годишни Митко Доков обясни с все по-важната за общността девственост сред булките. Трябвало да има сватба само тогава, когато се покажела „кръв на чаршафа", за да се пие и „блага ракия". Това било особено важно за калдарашите, бургуджиите и калайджиите.
Има и такива, които нямат нужда от социални мрежи, защото вярата им забранява да използват компютър. Според психолози обаче откъсването от Facebook може да бъде опасно.