Кога луната е синя или кървава?

lunaСлед като в началото на месеца посрещнахме т.н. Вълча луна,  в каря на януари на 31-ви, ще наблюдаваме  Синята Кървава Луна. Директорът на Националната астрономическа обсерватория Рожен Никола Петров разказва пред колегите от Радио Пловдив. Пълно лунно затъмнение ще се съчетае с второто пълнолуние през месеца - синята луна, на 31 януари за първи път от 150 години

Прочети още...

Булка изложение в Панаира

svatba izlovenieКрафт работилница за бъдещи булки, които искат сами да изработят поканите за сватбата си, е една от новостите на изложението Weddings & Events Expo 2018. То ще се проведе на 27 и 28 януари в Международен панаир Пловдив, ще се представят над 60 фирми от Пловдив,  София, Бургас, Варна, Хасково, Русе и други градове.

Прочети още...

Факт! България най-големият тиквопроизводител в Евросъюза

tikvaБългария се оказва най-големият производител на тикви в Европейския съюз. Това става ясно от данни, които „Евростат” разпространи преди измисления празник "Хелолуин", който тази година с право намира огромни критици за неговото честване, особено от деца и български читалища.

Прочети още...

Да се върне ли класификаторът за имена на бебета?

imenaИмето Александър е най-предпочитаното мъжко име за новородени през 2016 година, като детронира дългогодишния фаворит Георги, който бе начело на класацията до 2015 година. При момичетата най-харесваното име продължава да е Виктория, въпрекиче броят на живородените момичета с това име (775) намалява през 2016 г. в сравнение с 2015 г. (847). Това сочат данните на НСИ, публикувани в четвъртък.От началото на 21-ви век все по-често се избират имена, които са популярни в целия свят - Александър, Мартин, Виктор, Николай, Виктория, Мария, Никол, София.

Прочети още...