Факт! България най-големият тиквопроизводител в Евросъюза

tikvaБългария се оказва най-големият производител на тикви в Европейския съюз. Това става ясно от данни, които „Евростат” разпространи преди измисления празник "Хелолуин", който тази година с право намира огромни критици за неговото честване, особено от деца и български читалища.

Прочети още...

Да се върне ли класификаторът за имена на бебета?

imenaИмето Александър е най-предпочитаното мъжко име за новородени през 2016 година, като детронира дългогодишния фаворит Георги, който бе начело на класацията до 2015 година. При момичетата най-харесваното име продължава да е Виктория, въпрекиче броят на живородените момичета с това име (775) намалява през 2016 г. в сравнение с 2015 г. (847). Това сочат данните на НСИ, публикувани в четвъртък.От началото на 21-ви век все по-често се избират имена, които са популярни в целия свят - Александър, Мартин, Виктор, Николай, Виктория, Мария, Никол, София.

Прочети още...

Куче-шампион, става терапевт

Кинологията набира все по-голяма популярност в страната. Доказателство за това са учредяваните напоследък киноложки дружества не само в областните градове, но и в по-малките, като например Първомай. Преди дни там се проведе изложба с международно значение. Подобни ще има и на други места в България. Това, което може да се открои на тях е участието на може би първото в страната куче-лечител. Терапевтът на четири крака е от породата бобтейл, позната на мнозина от средното поколение българи, които заспиваха като деца с филмчето „Джейми и неговото фенерче“.

Прочети още...

Парад на агротехника - подготовка за жътварския сезон

На 7 юни 2015г., неделя, от 10:30 ч. в пловдивското село Труд ще се състои парад на зърнопроизводителите.Празникът ще започне от селскостопанския двор на селото, където ще се съберат зърнопроизводителите със своите машини и земеделска техника. Шествието ще дефилира по главната улица и ще стигне до площада в близост до кметството.

Прочети още...