Политолог: Политиката никога не е напускала МВР, много професионалисти страдат от този факт

Интервю с политолога Пламен Нанов, за полицая Пламен Узунов

 

- Директорът на Пловдивската полиция си подаде оставката, заради уж един инцидент на пътя. Дали това е истинската причина за неговото напускане? Какво мислите по въпроса?

 

- Въпросният инцидент е просто формалност и се използва за хвърляне на прах в очите на обществеността. В конкретния случай, ако със свое действие или бездействие, директорът е разпоредил или позволил „разперване на чадър” над виновното лице в пътно-транспортното произшествие, то до момента трябваше да тече разследване срещу него. Такова не е образувано, което означава, че истинските причини ние с Вас никога няма да узнаем. И разбира се, това не е изненадващо, тъй като МВР е институцията с най-ниски нива на прозрачност в страната, а съпоставено с останалите полицейски сили – и в целия ЕС.


* Предишният министър на МВР беше принуден да напусне поста, същото се случи и с досегашния директор на пловдивската полиция

-  В навечерието на местните избори сме. Заговори се, че негласно Пламен Узунов е сменен от управляващата партия. До колко в днешно време политиката отсъства от полицията, питам ви като политолог?

- Политиката никога не е отсъствала от полицията. Установен факт е, че при всяка смяна на управляващата върхушка се подменят персонално и директорите на областните дирекции. Никой не задава въпросите как, защо и с каква цел. Просто се приема безропотно и безкритично. А това не е и цялата беда. В не малко случаи полицията се употребява за разчистване, както на лични, така и на политически сметки. Това се констатира и в ежегодните доклади на Европейската комисия чрез Механизма за сътрудничество и проверка. Проблемът е в липсата на политическа воля за отстраняването на този недъг.


 - Губи ли се доверие в полицията, когато политиката се намеси, за „оправяне” на партийни проблеми?

- Доверието в полицията е под 20% и това е така от над двадесет години. За това има няколко причини: първо – високите нива на корупция, която засяга, както високите етажи в МВР, така и редовите полицаи; второ – МВР е с бюджет около 3% от БВП, с огромен по численост кадрови състав и изключително ниска ефективност. Само за сравнение – в държави като Великобритания и Германия разходите за полицията са под 2% от БВП, а доверието - над 70%; трето – подбора на кадрите се осъществява при твърде спорни обстоятелства, а това рефлектира правопропорционално върху гражданите, тъй като до заветните позиции не винаги се добират най-подготвените; и четвърто – политическата употреба на полицията, за която стана вече дума по-горе.


- Дали сегашният министър мери с двоен аршин спрямо директорите на областните дирекции на МВР в страната?


- Това е много добър въпрос. За да мери обаче, с какъвто и да било аршин, на един министър му е необходима свобода, професионализъм и собствена управленска визия. Моите уважения към г-жа Бъчварова, тя може да е добър социолог, но при всички случаи няма никакви компетенции да управлява това силово и сложно министерство. Това ме навежда на мисълта, че фактическият министър стои в нейната сянка и именно той дирижира МВР.


- До колко според теб новият директор, който е само на 33 години, може да се справи със задълженията си, при условие, че няма нужният житейски опит, а и стаж като ръководител?


-Винаги съм смятал, че младостта не е порок. А и ръководител никой не се е родил. Новият директор все пак има нужното образование и стаж в системата. Ако предположим, че поне в началото на кариерата му като директор, притежава и хъс, то да се надяваме да произлезе и нещо добро от това нестандартно назначение.

 

Иван Кърчев