Социолог: Здравко Димитров сдаде поста, защото работата му бе неглижирана

Пламен Нанов, социлог,
с магистратура „Дипломация и международни отношения".От 2014 г. е докторант по „Социология на правото" в катедра „Приложна и институционална социология" в ПУ „Паисий Хилендарски". Интересите му са свързани с политическа социология, национализъм, тероризъм и международни отношения.

 

Защо областният координатор на ГЕРБ в Пловдивския регион подаде оставка?


Тук едва ли има еднозначен отговор. Съществуват поне няколко нюанса в едно такова решение. От една страна, подаването на оставка в политиката е акт за проява на достойнство. От друга страна обаче – оттеглянето от политически пост в предизборен период е озадачаващо и е предпоставка за формирането на какви ли не хипотези.


Къде могат да се крият причините за такъв ход и то в навечерието на местните избори?


От изявленията, които направи г-н Димитров съдя, че по всяка вероятност става въпрос за комплекс от причини, които трябва да бъдат търсени в три направления. На първо място неудовлетворени лични амбиции, свързани с кметска номинация. На второ място прозира разочарование от неглижирането на работата му в областта през последните години, чието проявление бе най-ясно осезаемо на парламентарните избори през 2014 г., когато за водач на листата бе определен Методи Андреев – човек, който до тогава нямаше нищо общо с ГЕРБ и бе неразпознаваем дори за голяма част от членовете й. Подозирам, че последната причина е и личното несъгласие на г-н Димитров с някои от тиражираните кандидатури за кметове в областта на предстоящите местни избори.


Имаше ли битка Димитров-Тотев и ако да, то кой победи?


Разбира се. Тя беше с дългогодишна давност и не беше тайна за никого. С последния ход на Здравко Димитров е ясно, че той се отказа от нейното продължаване. Вътрешнопартийната конкуренция за Иван Тотев е ликвидирана и той вече няма да трепери за позициите си.

Има ли крила в ГЕРБ и ако да, то на какво се дължат?


Напълно нормално за българската действителност е във всяка партия да съществуват различни фракции. В този смисъл, ГЕРБ не е изключение. Тези разделения са продиктувани най-вече от преследването на различни политически и икономически интереси. В някои партии, като БСП например, тези различия са постоянно на дневен ред и получават медийна гласност, докато в ГЕРБ силният център на властта в партията умело заглушава инакомислието и вътрешнопартийните боричкания остават само в тяхната кухня.


Тече ли процес на консолидиране около нов областен лидер на най-голямата партия в държавата и евентуално кой би могъл да бъде?


За да тече процес на консолидация е необходимо наличието на плурализъм и свободна воля на членовете. В ГЕРБ по дефиниция това няма как да се случи, тъй като това е лидерска партия и решенията в нея се взимат от твърде тесен кръг хора. Спрягат се имената на трима души за нов областен лидер, но решението ще бъде взето от Изпълнителната комисия и не би подлежало на възражения.


Как виждаш представянето на ГЕРБ в Пловдивска област на предстоящите местни избори?


ГЕРБ е най-голямата партия, както в страната, така и в област Пловдив и като такава ще бъде в основата на определянето на дневния ред. Но местните избори имат различна специфика от всички останали избори. При тях определяща е личността на всеки кандидат, неговият статус в общността и не на последно място разбира се, финансовите средства, които ще вложи в кампанията си. За съжаление, отново важен фактор ще бъде купеният вот и ангажирането ми с конкретна прогноза за представянето на ГЕРБ в момента, особено без наличието на никакви емпирични данни, ще бъде като хвърляне на боб.


Защо Борисов гледа мача от страни?


Вторият мандат на Борисов е далеч по-различен от първия в медийно отношение. Не се събуждаме със сутрешния крос на премиера и не си лягаме с отрязаните лентички. В сянка стоят и по-голяма част от министрите му. През последния месец две агенции публикуваха данни, които показват, че тази стратегия се отразява негативно на рейтинга им и не изключвам възможността съвсем скоро да бъде ревизирана. Що се отнася до вътрешнопартийните дразги, Борисов отдавна е демонстрирал, че стои над тях и е делегирал изцяло оперативната работа със структурите на заместника си – Цветан Цветанов.


Има ли алтернатива сегашното управление на страната и до колко 4-те формации от управляващите ще бъдат конкуренти на местно ниво?


Ако говорим за алтернативи, трябва да се замислим каква по-точно алтернатива и алтернатива за кого. Ситуацията в страната след последните парламентарни избори влезе в едно русло, което привидно е удобно за всички партии, дори и за БСП. Пред управляващите обаче съществува каскада от проблеми, които засягат пряко обикновените хора, но с тях партиите нямат воля и желание да се заемат и ще продължат да паразитират върху властта, да имитират реформи и да ни занимават с дребнотемия като референдума на президента или борбата с интернет троловете. Колкото до конкуренцията на местно ниво, нямам съмнения, че управляващите партии ще бъдат такива. Все пак и на местните членски маси трябва да се удовлетворят по някакъв начин апетитите.