Юридическият факултет на ПУ създава кадри за работа във всички области на международни отношения

     prof IlievaМеждународните отношения , особено в политически, икономически и  юридически  план, са  изключително актуални през последната година. Като причина за това може да бъдат посочени примери като председателството на Съвета на Европейския съюз, която България преди няколко месеца приключи, развитието на въпросите за интеграция на Западните Балкани и  военно-икономическите отношения между Запада и Изтока. За да отговори на високите очаквания на обществото Юридическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ подготвя кадри точно за тази сфера.


     До 12 октомври 2018 г. продължава записването в магистърската програма „Международни отношения“ в Юридическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Това съобщи ръководителят на програмата проф. д-р Ирена Илиева. Освен че ръководи програмата, проф. Илиева е директор на Института за държавата и правото към БАН и експерт от Република България в Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността на Съвета на Европа. По думите й програмата, която вече изпрати шест випуска с добре реализирали се кадри,  изгражда умения и квалификация, отговарящи на изискванията за заемането на длъжност „стажант-аташе”, както и първа дипломатическа длъжност „аташе” в Министерство на външните работи на България.
      Студентите в магистърската програма имат възможност да се ползват от всички предимства, предоставени от Меморандума за сътрудничество между Дипломатическия институт при министъра на външните работи на България и Пловдивския университет. В него се предвижда обмен на лектори и екпертиза, участие в съвместни изследователски и образователни проекти и конференции, както и възможност за участие на студентите в младежките инициативи на Дипломатическия институт, като стажантската програма и конкурсите за есета.


     Кадри на специалността „Международни отношения“ са намерили реализация в МВнР, Върховна касационна прокуратура, Агенция „Митници“, Държавната агенция за национална сигурност, МВР, община Пловдив, друга общинска администрация, в частния бизнес. Записалите се и завършили тази специалност мога да работят с бежанци и емигранти. Според ръководителя на програмата както България, така и Европа, има крещяща нужда от такива специалисти.
Най-актуалното в момента е усилията на ръководството на програмата да се отвори към мащабната инициатива на Китай  към Европа „16+1“.

     От „Учебния отдел“ на Юридическия факултет уточниха, че в магистърската програма „Международни отношения“ могат да се запишат студенти не само от конкретния факултет, но и от всеки друг или друг университет, стига успехът е да минимум „добър“.Освен това програмата е подходяща и за служители на държавни или общински служби, както и за служители на МВР или други институции, които искат да си квалифицират  служителите като експерти по международни отношения и да придобият правни и икономически знания.