Малките села пак няма да избират кмет-питат се защо пак са прецакани

izboriБлизо 3 000 насели места у нас няма да избират кмет на предстоящите през есента местни избори. Причината е, че в тези градове и села живеят по постоянен адрес под 350 души.

Прочети още...

Папа Франциск идва в София и Раковски, пропуска Пловдив

logo papaПапа Франциск ще извърши апостолическа визита в България от 5 до 7 май 2019, където ще посети градовете София и Раковски; а в бившата югославска република Македония на 7 май 2019 г., където ще посети град Скопие".Това съобщи в декларация директора на Ватиканския пресцентър Грег Бърк, в която се посочва, че папата е приел "поканата на съответните върховни власти на Републиките и на Католическата църква".

Прочети още...

Студенти прависти, социолози и политолози обсъдиха проблеми в изборния процес

1Юридическият факултет - организатор и домакин  на Дискусионния форум

 

Юридическият факултет към ПУ “Паисий Хилендарски“ заедно с Кръжока по публичноправни науки към същия факултет организираха значим дискусионен форум, посветен на актуалните въпроси в изборното законодателство. Инициативата бе подета от активни студенти, които се интересуват не само от правото, но и от  обществено значими процеси в държавата. Безспорно един от тях е именно изборния процес. А през 2019 г. всички, имащи право на глас, догодина ще го упражнят на два вида избори - за представители на Р България в Европейския парламент през м. май, а през есента - за местна власт.  Инициативността на бъдещите висшисти бе подкрепена от Деканското ръководство на ЮФ, Факултетния студентски съвет и Студентския съвет на ПУ “Паисий Хилендарски“.

Прочети още...

Юридическият факултет на ПУ създава кадри за работа във всички области на международни отношения

     prof IlievaМеждународните отношения , особено в политически, икономически и  юридически  план, са  изключително актуални през последната година. Като причина за това може да бъдат посочени примери като председателството на Съвета на Европейския съюз, която България преди няколко месеца приключи, развитието на въпросите за интеграция на Западните Балкани и  военно-икономическите отношения между Запада и Изтока. За да отговори на високите очаквания на обществото Юридическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ подготвя кадри точно за тази сфера.

Прочети още...