Студенти-прависти провериха колко са тесни обувките на съдии, прокурори и общински съветници

apr1Студентите по право, особено от сегашния трети курс, редовна форма на обучение, споделят, че по време на лекции или упражнения, преподавателите им често ги приканват да „обуят” обувките на даден съдия, прокурор или друга професия, за която се изисква юридическо образование. След 2 години и половина правно обучение, все пак не малка част от тях се пристрашиха и „влязоха в обувките” на магистрати и законотворци в Общински съвет, макар и на местно ниво.

Прочети още...

Кампания „Дари надежда” носи радост за децата в Центъра от семеен тип „Олга Скобелева”

kampaniq An ilКоледно-новогодишните празници завършиха и покрай тях  вече свикнахме да бъдем добри, да правим подаръци, да участваме в благотворителни кампании. Сред  десетките такива, като традиция, която вече се утвърди е кампанията „Дари надежда”, която се организира от пловдивчани-доброволци, чийто инициатор е Антония Илиева, която е преподавател в Юридическия факултет на Пловдивския университет.

Прочети още...

Институтът за държавата и правото при БАН чества 70 години

IDP banИнститутът за държавата и правото при  Българската академия на науките навърши 70 години. Тържественото честване събра в столицата светила на българското право. Голямата зала на БАН се оказа тясна, за да побере правната мисъл в присъствието на различни поколения учени. На церемонията бяха посочени заслугите на всички досегашни ръководители на Института, оставили по безспорен начин значителна следа в правната наука.

Прочети още...

Студенти-прависти любопитни кога и как се обжалва акт от „Пътна полиция”

botio policeБъдещите юристи обсъдиха новите промени в ЗДвП и наказанията, налагани на виновните

Студенти от Юридическия факултет на ПУ „ Паисий Хилендарски” за първи път приеха гост-лектор от сектор „Пътна полиция”-Пловдив. С инспектор Ботьо Гиргинов те обсъдиха новите промени в Закона за движение по пътищата; какви са проблемите, които шофьорите срещат на пътя от гледна точна на нормативно уреденото им поведени.

Прочети още...