Параклис в Чипровци ще съхранява костите на архиепископ Петър Богдан Бакшев

chirpovciТази година се навършват 330  години от избухването на Чипровското въстание- една от първите смели крачки на българския народ в търсене на Освобождението от османците. Въстанието е организирано от български католици на територията на днешна Северозападна България, макар  в редиците на въстаниците да влизат много православни християни. Наред с градските чествания в северозападния градец, там на Историческия хълм бе отслужена католическа литургия в памет на починалите католически духовници и за покой на душите на всички, които са загинали в боевете на Чипровското въстание.

 

Месата бе водена от отец Койчо, който е енорийски свещеник във Враца и с. Бърдарски геран. Предвижда се той да поеме грижата за изграждащия се католически параклис в Чипровци и за верните там. Преди началото на службата, отец Койчо поздрави местните жители и гостите на града от името на Никополския епископ монс. Петко Христов и предаде неговия благослов за вярващите.

Литургията бе отслужена върху археологическите разкопки на някогашната чипровска католическа катедрала „Света Мария“, като от Софийско-Пловдивската епархия също бяха дошли свещеници, които съслужиха с отец Койчо. Това бяха отец Иван Топалски от енорията в с. Калояново, о. Борис от енорията в Житница и о. Димитър, който отскоро е енорийски свещеник в енорията в пловдивския район „Тракия“.

По повод честванията в Чипровци от Софийско-Пловдивската епархия имаше организирана група от с. Калояново и от други населени места, които отдадоха почит към делото на Петър Богдан, Петър Парчевич, Илия Маринов и други видни католически духовници, които са били организатори и ръководители на въстанието. Те участваха и в тържествената литургия, заедно с хора от Чипровци и българи от Румъния. Сред официалните гости на литургията бяха кметът на града-домакин Пламен Макавеев Петков, Негрей Йоан -кметът на румънския град Винга (в който живеят потомци на българите-католици, прогонени след въстанието), както и заместник-кметът на община Раковски Божидар Стрехин, директорът на Историческия музей в Чипровци д-р Анита Комитска, както и православни духовници -енорийския свещеник на града о. Захарий и игуменът на Клисурския манастир, който се намира град Чипровци.


         chiprovci2Ден преди тържествената литургия върху останките на католическата катедрала, в непосредствена близост до нея, беше направена първа копка и благослов за изграждането на Католически параклис „ Дева Мария-Майка на Църквата“. Отец Иван Топалски, който е основният инициатор за това да има такъв параклис-костница, извърши освещаването на мястото, отредено за свещената сграда. Освен храм за богослужение, параклисът ще бъде и костница. В специално място под него ще бъдат погребани костите на архиепископ Петър Богдан Бакшев,  написал първата „История на България“ (цяло столетие преди Паисиевата „История Славянобългарска“), както и тленните останки на епископ Илия Маринов и свещеници от Ордена на францисканците, открити при археологически разкопки през 80-те години на 20-ти век.

Непрестанният дъжд, при който протече освещаването на мястото за параклиса, сякаш като Божия благословия съпътстваше цялото събитие.

Отец Иван Топалски изрази благодарност към всички хора, подпомогнали осъществяването на този богоугоден проект, с думите: „Събрали сме се, за да помолим за Божието благословение, за начинанието, което от една година обмисляме и работим… Изключително съм благодарен и на всички вас, защото без вас, без съдействието на господин кмета, без съдействието на музея в лицето на госпожа Анита Комитска, без подкрепата на много от вас, които работите в общината, ние едва ли щяхме да стигнем до тук… Всички вие се отзовахте на нашата молба, взехте я присърце. Затова ви благодаря на вас, на Комитска, на целия екип, с който за това кратко време успяхме да направим проекта, документите да извадим, да съберем и парите, за да може този параклис да се осъществи, за да погребем костите на нашите предци.“


Градежът става възможен, благодарение на даренията на католическата общност у нас. Средства са получени от католиците в Плевен, Пловдив, Белене, и Житница, Раковски и Калояново. Дарения има и от много православни, а политически партии са внесла по сметката 10 000 лева от субсидията си, припомни отец Топалски.


Строителството ще завърши през лятото на следващата година, когато Чипровци ще отбележи 345 години от смъртта на Петър Богдан.

 

Иван Кърчев