Жива е културата в българските села

kniga Pavlov1Любим учител от Житница представи втората си стихосбирка

Август е месецът на творческата почивка. Поне така е възприето сред творците в българската култура. Време за отдих и нови вдъхновения за нов творчески сезон, който традиционно започва от началото на месец септември. Тази традиция се „наруши” в пловдивското село Житница, където културата не си почива, защото за хубавите и полезни неща не трябва да има и минута спиране.

Дългогодишният преподавател в местното училище ОУ „ Христо Смирненски” и любим класен ръководител на поколения житненци Йосиф Павлов представи книгата си „Пространства”. Стихосбирката е издадена изцяло и със средства на НЧ „Йосиф Добранов-1933”. Пенсионираният учител, с помощта на хората от читалищното настоятелство, събра десетки, пред които направи импровизирано литературно четене на част от своите произведения. Това, което грабна слушащите бе „ Миналото не се връща”, „Пространства”, което визира част от забележителностите и знаковите места в родната му Житница, както и „Послеслов”-стихотворението, посветено на растение, което  местните наричат „срам”.
         kniga Pavlov2Корицата на книгата, в която са събрани стихотворения от различни периоди от творчеството на Йосиф Павлов, е картина на друг житненец, който е художник- Павел Селимов. Той чрез четката и боите пресъздава поглед над селото, който улавя различни пространства, които много често не биват забелязвани от местните и гостите на селото. Това е едно съчетания на литература и изобразително изкуство, събрани на едно място от хора, които под една или друга форма творят за селото. Това неминуемо зарадва част от присъстващите на представянето на книгата и участващи в литературното четене.
"Пространства" – е втората поетична книга на уважавания от поколения житненци учител Йосиф Павлов е вече на бял свят. Това е един проект на НЧ "Йосиф Добранов - 1933", по който работихме изцяло безвъзмездно, с много желание и всеотдайност.


Честито на учителя Павлов и на всички нас, които обичаме чудото на думите! Това заяви след представянето на книгата Мария Станева, която е секретар на читалището. Тя допълни, че от една страна е изпълнено желанието на учителя Павлов да му се издадат неиздавани стихотворения, а от друга страна чрез книгата да се обогатят духовно всички, които обичат да четат. На трето място книгата е и исторически извор за идните поколения, тъй като в нея се говори и за обекти, за които младите хора не са и чували, но тези пространства са в селото или около него.

kniga Pavlov3

Първата книга на Йосиф Павлов е „В низината на траките” и е издадена през 2013 година, също е поезия. 

Учителят Павлов. Излизаме за малко от материалния си бяг и се изгубваме в нереалността на неговите „Пространства”. И узнаваме любов и спомени, радости и окриления, тъги и безпокойства, житненски дълбоки страсти и покруси…
Жена му Мария ми разказваше: „Нощем, цяло село спи, той си намерил малко светлинка и пише, пише…”
Кой може да познава поета с неговата несломена душа, който извисява себе си и нас, и изпълва с неочаквана поезия житненските пространства… из книгата „Здравият корен” на Николина Стоянова.

 

Иван Кърчев