БГ кукерски маски на изложение в Швейцария

kukeri klimentОригинални дрехи на кукер от средногорското село Климент ще бъде изложен в музей на карнавалните костюми в Швейцария. Предложението за това бе отправено от  Андреас Винет, представител на културната институция, която се намира в град Вереин, към кмета на Климент Мано Манов, съобщават колегите от marica.bg.

Срещата между двамата станала по време на Международния фестивал на карнавалните игри в Перник през 2015 година, когато маските на Климент получиха наградата на Федерацията на европейските карнавални градове.Андреас Винет осигурил 2500 лева за кукерския костюм от Климент. Така през февруари тази година в музея в швейцарския град ще бъдат изложени оригиналните дрехи, с които мъжете от селото играят по време на Сирни Заговени.

Костюмът се състои от черни шаячни потури, пембен елек, черен вълнен пояс, бяла бродирана риза. Като маските на Климент няма другаде в страната. Те са окичени с пролетни цветя и носят настроението на цветна градина. Костюмът задължително се съпътства от бели навуща и връзки  за тях, изработени от кожа на коза.Смята се че , в този костюм се съчетават най-добрите елементи, които да прогонят злите сили.Още една голяма изява ще имат кукери от Климент на прага на зимата и идването на пролетта.

На 14 март групата потегля за Конин, Полша. Градът е побратимен с Карлово още преди повече от 50 и два пъти в годината двата гради си обменят делегации. На обменни начала си гостуват представители  на местната власт, както и самодейни състави.А вчера  десет кукерски състава от Карлово участваха в кукерските игри в Перник. Там бяха  маските от Климент, Дъбене, Баня, Христо Даново, Соколица село Васил Левски, Войнягово, Отец Паисиево и карловския квартал „Сушица”./marica.bg