Самодейците от Златитрап с висок фолклорен приз

Самодейците от Златитрап с висок фолклорен призТанцов състав „тракийска магия” взеха най-голямата награда на НФФ „Фолклорен извор”. Наградата им бе връчена за най-добра интерпретация при представяне на автентичността и самобитността на българския фолклор. В съставът играят младежи от 15 до 30 години и тях ги ръководи Георги Телкийски.

 

"Радваме се, че този Приз дойде като дар за нашата 5-та годишна, от какво е създаден състатъв" Това съобщи Вера Ендрева-секретар на НЧ,,Христо Ботев-1936г.

Оказа се, че тази година танцьорите от Златитрап участват за втори път на този фестивал,чийто домакин е свищовското село Царевец. Освен приз за двата танца-„Македонски” и „Комапница”, златитрапчани бяха наградени и в парична премия. Миналата година на същия фестивал са взели и златен медал. Сред журито, което е дало най-високото отличие за 2015 година, са били народната певица Гуна Иванова, Елена Кутева – професор в Националното музикално училище „П. Владигеров”, директорът на Държавния фолклорен ансамбъл  и други.
 Следващото участие на самодейците от „Тракийска магия” ще бъде през октомври. Тогава ще участват на друг значим фестивал, а именно „Малешево пее и танцува”.

Междувременно стана ясно, че към местното читалище започват да играят и две нови групи. Едната ще бъде за малчугани от 4 до 7 години, а втората за малко по-големи-от 10 до 14 годинки.