Папа Франциск и кралица Елизабет II идват в България

Барак Обама говори с местен циганин

 

Папа Франциск, кралица Елизабет II  и други величия ще гостуват в България. Това ще се случи в началото на следващия месец. Дестинацията, която ще посетят няма да бъдат жълтите павета в столицата, нито пък ще се срещат с властимащите, а с хората от пловдивското село Старо Железаре. Информацията е потвърдена, макар и за нея да не знаят от НСО.

Визитата на куп величия ще се осъществи от артистичният дует Катажина и Венцислав Пирянков, заедно с поканените от тях млади артисти от Полша,които през настоящия месец рисуват рисуват по стените на дворните огради образите на папа Франциск, кралицата на Англия и още, и още куп знаменитости живи, а някои даже ще възкръснат, под формата на улично изкуство.

През целия месец юли, селото е завладяно от празника на изкуството и е място на реална, бърза, глобална, символична и интензивна промяна и миграция чрез творчеството. Това се осъществява най-вече чрез творческите образи върху стените в цялото село. Допирните точки на отдалечените от себе си светове и култури ще се окажат абсолютно възможни. Чрез изкуството върху стените ще изчезне дистанцията между селската жена и кралица Елизабета, между местния циганин и Обама, ще дойдат от миналото цар Борис или Айнщайн и всеки един от тях, съвсем естественно ще се намери в натуралната селска среда – в каруца, теглена от магаре, например.


Всички сме потомци на имигранти, търсещи своето щастливо място. Хората винаги са се премествали. Това отдалечено село – Старо Железаре, ей там – на края на света, в случая се явява символичен и автентичен културен микс. То е натурална среда, където винаги са живеели заедно и в разбирателство православни, католици, евреи, арменци, потомци на траките, цигани. Някога, тук е кипял интензивен многокултурен живот, част от които все още продължава да съществува, като част от съвремието на интензивно движение не само на хора, но и на идеи и символи.


И така, Старо Железаре ще стане единственото село в сърцето на Балканите, в което на стените по домовете и оградите ще видим световни личности в обществото на местни герои, в действителност обикновени хора. Обикновени срещи , между обикновени хора, които обменят мнения. Какви взаимни послания си предават героите? Какво научават един от друг? За това можем само да гадаем. Самата картина на срещата между два различни свята е елемент на предизвикателство и изненада и дава нови хоризонти за наблюдение.


Изложбата от стенни образи ще бъде открита на 1 август от 18.00 в селото.

 

Иван Кърчев