Параклис в Чипровци ще съхранява костите на архиепископ Петър Богдан Бакшев

chirpovciТази година се навършват 330  години от избухването на Чипровското въстание- една от първите смели крачки на българския народ в търсене на Освобождението от османците. Въстанието е организирано от български католици на територията на днешна Северозападна България, макар  в редиците на въстаниците да влизат много православни християни. Наред с градските чествания в северозападния градец, там на Историческия хълм бе отслужена католическа литургия в памет на починалите католически духовници и за покой на душите на всички, които са загинали в боевете на Чипровското въстание.

Прочети още...

Жива е културата в българските села

kniga Pavlov1Любим учител от Житница представи втората си стихосбирка

Август е месецът на творческата почивка. Поне така е възприето сред творците в българската култура. Време за отдих и нови вдъхновения за нов творчески сезон, който традиционно започва от началото на месец септември. Тази традиция се „наруши” в пловдивското село Житница, където културата не си почива, защото за хубавите и полезни неща не трябва да има и минута спиране.

Прочети още...

Наближава Международният фолклорен фестивал в Пловдив

MFF-18

Хисар посреща Словения, Чехия и Холандия; в Пещера също ще играят чужденци

За 24-та поредна година, община Пловдив е организатор, а градът – домакин на Международния фолклорен фестивал. Проявата, превърнала се в традиция за културния живот на Пловдив е истински, дългоочакван празник за жителите и гостите на града в горещите летни дни.

Прочети още...

"Цветна магия" в храма на Темида

milen izlojbaСезонът на розите е вече в разгара си. Ароматът на гюл е завладял долината между Стара планина и Средна гора, а сутрин рано работливи ръце събират цвят по цвят, за да бъде продаден и хората да  получат наградата на своя труд.

Прочети още...