Ивайло Бонев с купа „Житница” от СК „Тракиец”

Ивайло Бонев с кон Абарт стана носител на купа „Житница”. Състезателят на клуб по конен спорт „Ген. Владимир Стойчев” грабна приза след оспорвана надпревара с други двама ездачи, които през годината показаха завидни умения и подобрена езда, а именно Андрей Сашев и Аспарух Атанасов. В последния ден, в който се определи и шампионът на СК „Тракиец”, най-добре се представиха на препятствията с височина от 140 см.

Светлин Иванов с кобила Часита, Андрей Сашев с кобила Балофина и Ивайло Бонев с кон Стей Ъп Ес. Това обаче на попречи на класиралия се на трето място в конкретния паркур Ивайло Бонев да излезе първенец с жребеца Абарт, който в конкретното изпитания леко му изневери и с него остана едва на четвърта позиция. Обаче в комплексното класиране, след сбора на точките от двата дни, все пак Бонев грабна купа „Житница” именно с по-класния си кон.  След награждаването, Ивайно Бонев заяви, че за трета поредна година печели тази купа и изрази готовност догодина да защити титлата си отново. Той използва случая пред репортера на „Регионални новини” да благодари на домакините от конна база „Тракиец” и на неговия екип, благодарение на който е станал носител на една от най-престижните титли в конния спорт, каквато е купа „Житница”. Само заради едно бутнато препятствия най-добрият състезател на отбора-домакин Андрей Сашев не можа да пребори Ивайло Бонев и това го лиши от ценното отличие.Освен втори в класирането за купата, той се нареди и втори в изпитанието за втория ден.


Освен купата в най-високото изпитание, на двудневния турнир бяха връчени и призовете в отделните категории- при аматьорите, при децата и при юношите. С титлата „Най-добър състезател” в категория Аматьори се окичи Десислава Косева. Амазонката, която се състезаваше с кон Сигнал стана първа в двата турнирни дни и така заслужено и на финала доминира над конкурентите си. Освен титлата, тя си тръгна от турнира и с няколко предметни награди-три коншници  с колбаси от спонсора „Деликатес Житница” и други. Община Калояново също даде своя приз, само, че в категорията при децата. Там титлата безапелационно бе за Ванеса Атанасова с кобила Брейди. Титлата й бе дадена от кмета на община Калояново Александър Абрашев, който й подари и часовник. При юношите титлата, която бе осигурена от „Озгоркей Холдинг”, взе гъркинята Николина Макарона. Както при децата, така и в тази категория имаше предметна награда-часовник, а конете на всички шампиони бяха тържествено наметнати с попони, осигурени от другия спонсор на турнира „Калина Екуин”.


Освен за Призьора на турнира и шампионите в отделните категории, награди имаше иза публиката. Късметът си да опитат имаха и всички зрители, които бяха по трибуните на комплекса. Домакините бяха подготвили изненади както за най-заклетите фенове на конния спорт, така и за онези, които само за няколко часа избраха да гледат ездачите на на СК „Тракиец” и решиха да си починат от всекидневните задължения. Чрез безплатна томбола бяха определени 15 човека, които си тръгнаха с предметни награди от спонсорите.
Определяне на носителя на купа ”Житница” стана на последното за календарната години състезание, което приема конна база „Тракиец”.

Затова направихме блиц интервю със собственика на комплекса Величко Яков.


-Г-н Яков, последно състезание в календара на СК „Тракиец” за 2015 година. Какъв е вашият коментар?


- Смело мога да заявя, че стана уникално състезание. Наистина до последната секунда не се знаеше кой ще вземе купата. Обаче ми се струва, че в крайна сметка тя отиде при един от най-добрите ездачи в страната, а да не кажа и най-добрият-Ивайло Бонев.А малшанс лиши нашият състезател Андрей Сашев от триумфа. Той е в отлична спортна форма, но една грешка бе фатална, за да не вземе първото място. Поредното доказателство, че независимо в кой спорт си, винаги ти е нужен и малко късмет, и то на време. Другите шампиони в различните категории също показаха завидни умения, което е доказателство, че от година на година конният спорт в страната върви нагоре.


- В този смисъл ви питам как виждате развитието на базата, на клуба от Житница, а и на целия спорт?
-Тази година ние домакинствахме първото и последното състезание от календара на Българската федерация по конен спорт. Това е радост за нас, защото означава, че ни се гласува доверие за различни държавни първенства и кръгове.  Няма как да не ви споделя, а може би и вие го знаете, че през спортния календар на 2015 година, тук на СК „Тракиец” приехме 2 квалификации от Държавното първенство и 2 финала от Държавното първенство-за млади коне и в тежкия клас. Не мога да не пропусна да отбележа, че конният спорт се развива, от година на година ездачите стават все по-добри и смея да каже, че вървим напред. Конкретно и в нашия клуб имаме желание да купим още един кон от класа на Балофина и нашият топ ездач Андрей Сашев вече да може да участва спокойно и в тежкия клас. Вярвам, че ще го постигнем.

Иван Кърчев