Конни състезания край Житница в навечерието на Независимостта на България

На 15 септември започва учебната година на всички ученици  и последващите изпитания за младите момчета и момичета с науката и знанията. Само, че 3 дни по-късно, на 18 септември,изпитания ще има и за младите коне. Това ще стана на конната база край пловдивското село Житница. В края на другата седмица СК „Тракиец” приема Държавното първенство за млади коне.

 

Професионалистите, но не само, очакват тази надпревара, защото тя ще определи най-добрият млад кон в страната, който прескача най-високо препятствията. Точно в такъв паркур се вижда най-добре труда и на треньора, но и на дадения ездач, който е положил неумоверни усилия да възпита коня на нужните команди подчинения, така, че да бъде по-добър от конкурента.

Домакините от най-модерна конна база в страната, която освен спортния комплекс, разполага и с редица забавляниа и места за почивка на зрителите и гостите, уточниха, че има четири възрастови групи при най-младите коне.Това са 4, 5, 6 и 7 годишни.

В тези възрастови групи ще участват коне, които през годината са преминали през квалификациите и сега се ще скачат на т.нар. финал- Държавно първенство. В първите три възрастови групи, гостите и зрителите на СК „Тракиец” ще наблюядават по 15 коня, а при 7-годишните за титлата държавен шампион ще спорят 20 коня. Очаквано за най-добрите ще има парични и предметни награди.
Редом с държавното първенство, домакините са подготвили и Открит турнир. С него се поставя край на лятната ваканция за състезатели и треньори. От тук нататък предстоят само състезания и здрави тренировки и разбира се победи за най-добрите ездачи.

"Наградният фонд никак не е малък, а и времето ще бъде есенно слънчево, така, че очакваме трибуните да бъдат пълни с редовни, но и с нови приятели на конния спорт”, коментира Анна Гочева, която е част от организационния екип на турнира.

”Турнирът ще предшества и националните почивни дни, в навечерието на 22 септември-Независимостта на България, което е своеобразна отправка към независимостта на конската сила”, категоричен е треньорът от местния клуб по конен спорт Андрей Сашев.

Редом с наградите за ездачите, изненади ще има за публиката. Какви ще бъдат те-ще разберат само тези, които отидат на базата и изберат да прекрат част от четирите почивни дни именно в Житница.