Да спечелиш публиката...

 

 

За по-малко от месец волейболният отбор на „Марица „ Пловдив падна два пъти  от тима на „Левски”-София.Първо това се случи в зала „Олимпиада”, а след това и в залата-бижу на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Въпреки това обаче вместо да намалява бройката на посетителите на мачовете, те все повече  се увеличават. Мнозина се питат каква е причината за това.

Ако беше футболен отбор, дори и най-верните фенове биха се „разсърдили” на своите любимци, че не могат да ги зарадват с победа,  даже биха ги псували, критикували и какво ли още не.Знаем какво се случваше с феновете на футболен клуб „Ботев” при управлението на Христолов, подобно беше и със запалянковците на „Локомотив”, когато на ръководния пост се подвизаваше Галя и компания, а какво да кажем за другите спортове в Пловдив,почти са забравени от зрители.  Като публика на съответните състезания  могат да се видят единствено родителите на спортистите или пък техни съученици, приятели и разбира се къде без  треньорския щаб.

Само, че не така стоят нещата при женския волейбол в града по тепетата. Ръководители, спонсори и дейци от клуба на „Марица” направиха чудо в истинския смисъл на думата, за да възкресят този спорт в женския му вариант във втория по-големина град. Препятствие след препятствие  и така до шампионските титли.Всичко това вече осезаемо се забелязва и от спортната част на града, и на региона също. Ето това е другият трофей, който спечели ВК „Марица”-ПУБЛИКАТА. За втори пореден път модерната и удобна зала на Пловдивския университет буквално се пръскаше по шевовете колкото и клиширано да звучи.Това може да се види и от снимковия материал, от мача срещу столичния „Левски”. Все повече се виждат тийнейджъри да следят играта на живо, вместо да обикалят улиците или безцелно да се „човъркат” по айфоните си,  все повече млади семейства водят децата си, сигурно с тайната надежда отрочетата им  да се запалят по „интелигентния спорт” и така сами да пожелаят да тренират.Макар и по-трудно да изкачват стълбите на четирите трибуни, все пак има и хора на пенсионна възраст, на които отдалече обаче им личи, че на времето са били активни спортисти или пък активни зрители, отдалечили се по една или друга причина от спорта през последните години. Всичко това вече е поправено. И те са в залата. И залата е пълна…до край. Публиката подкрепя своите не само в златните мигове, но и  в „катранените”, тогава, когато играта не върви, тогава, когато съдията е с другия отбор, или пък тогава, когато има нещо гнило, но не в Дания, а в даден мач. Така да бъде на всеки мач на ВК „Марица”. Така да бъде за всеки един вид спорт в Пловдив… Поне през тази година…. Та нали Пловдив е европейски град на спорта през 2014 година….Състезание без публика е като цар без корона….