Международно участие с расови коне на турнира в Житница

Силно международно участие ще бележи предстоящия Открит турнир по прескачане на препятствия на Конната база край Житница.

В събота и неделя конете на манежа ще изведат Арман Йозгьоркей от Турция.Той е председател на Група 1 в Международната организация по конен спор и същевременно с това е и член на Изпълнителното бюро на ФЕИ,както и вицепрезидент на Европейската федерация по конен спорт. Проспериращата звезда в този спорт от Швеция Карина Петерсон също ще язди расови коне.
    От българска страна участие в турнира,който ще се проведе на най-модерната конна база на Балканския полуостров, ще вземат Ивелин Вълев,който е държавен шампион в клас Б, чието републиканско първенство бе само преди месец отново на конната база в Житница. Христо Найденов и още куп ездачи също ще покажат майсторлък по езда и ще се борят за наградите на спонсорите, които са „Деликатес - Житница”,”Калина екуин” – София и бирария „Йегерхоф” – гр. Пловдив. Домакините от клуб „Тракиец” ще бъдат  ще бъдат представени от Андрей Сашев, Анна Якова, Йосиф Яков, Борис Дапев, Николай Маринов и Весела Иванова.
    Освен турнира, който е в събота и неделя, в петък пък започват държавните  квалификациите в отделните категории,както при големите,така и при малките ездачи.
    Организаторите напомнят, че всеки желаещ може да наблюдава състезанието от трибуните на базата или ресторанта без да заплаща такса вход. Представителите на Българската федерация по конен спорт пък са категорични, че паркурът ще бъде толкова интересен, колкото са мачовете от Световното първенство по футбол. За това пък организаторите „Тракиец” се надяват един ден да приемат кръг от Световната купа по конен спорт.