Едрогърди футболистки мачкат тревата на стадион „Пловдив”


Пловдивчанки биха дузпата на „софиянки”. Това се случи в поредния кръг от републиканското футболно първенство при жените. Пловдивският тим „Екомет-90” яко наби канчето на прехвалените си съпернички, макар и три минути преди края на срещата.

Тогава Мария Павлова, която направи много добър мач опъна мрежата на „столичанки” след като изпълни прецизно наказателния удар, който бе отсъден в полза на домакините, след като резервата в мача с номер 5 от НСА Илияна Топалова реши да играе като волейболистка в назакателното си поле. Почетното попадение за „пантерите”, както е прозвището на пловдивските футболистки, зарадва верните си привърженици по трибуните на стадион „Пловдив”, макар и да загубиха срещата с резултат 1-7. Интересното, но в случая важното,което трябва да се отбележи е, че „софиянки” всъщност не са от столицата, а събрани от цялата страна, като пловдивчанките в тима на НСА са цели 5 момичета. В този двубой играха 4 и като се изключи Силвия Радойска, която е преподавател в НСА и има лиценз от УЕФА за треньор, пловдивските футболистки с екипа на НСА бяха най-добрите. Не случайно две от тях се разписаха по няколко пъти във вратата на „Екомет-90”. Това бяха Велина Кошулева и Кристин Кръстева.

Отрочета от школата на пловдивския женски футбол, с треньор Илия Кунов, в тима на НСА са още Йоанна Папазова, Борислава Кирева и наказаната за конкретния двубой Мариана Гагова. Не случайно след края на мача треньорът на домакините Илия Кунов заяви, че днес е играл „със своите срещу своите футболистки”, макар и разделени в два отбора. Хора от кухнята на клуба пък разказаха, че само до миналата година пловдивчанки от НСА са играли в родния си тим, но по ред причини те са го напуснали, за да „изневерят” и да се „изкушат” от офертата на НСА. Това е показател, че Пловдив може да дава спортни таланти дори и в този случай, когато пишем и говорим за женския футбол, в който се инвестират милиони евра в чужбина, а в България едва някакви си десетки хиляди левове. Проблем за БФС, проблем и за спонсорите, проблем и за ръководителите на отборите. От това страда спортът, страда обикновеният  запалянко, който все пак има какво да види.Извън сериозния коментар по темата, и в този ред на мисли, в края на мача, момчета, които люпеха семки по трибуните коментираха, че си е заслужавало да отделят малко време от неделния си ден най-малкото за това, че част от футболистките на двата отбора са опровергали твърденията на мнозина, че видиш ли спортистките били плоски като дъски. Уви, по думите им това не било така. Най-силно впечатление им направила футболистката с номер 13 от гостенките. Справка на „Регионални новини” от протокола на мача показа, че това е Кристин Кръстева, която изигра много силен мач, а даденостите й на много пъти й помогнаха добре да спре топката и да си я поведе към противниковата врата.Даже в един момент Кръстева така добре гърдира съперничката си Теодора Павлова от "Екомет-90" в едно от единоборствата, че направо я отмести няколко сантиметра напред, без да се сили, всички това-благодарение на гръдната си обиколка.

Не по-зле били и други футболистки от НСА.Впечатление на момчетата направили и футболистките с номера 10,14 и18-съответно Деана Петракиева,Нели Атанасова и Николета Караколева. Нямаше как нашият репортер да пропусне да попита младоците, загледали футболистките не само като спортистки, но и като жени, всъщност има ли такива, които влизат „в тяхната класация” от отбора-домакин. С много срам те признаха, че голаджийката от „Екомет-90”, капитанката и най-ниската били с добра предница, което обаче не им пречело добре да се справят на терена. За да улесним нашите читатели, а навярно и бандата-зяпачи, ще кажем имената на пловдивчанки, които са им грабнали акъла-това са Мария Павлова, която би дузпата на НСА, капитанката е Кремена Петкова, а най-ниската играчка е младата надежда на пловдивчанки с грузински паспорт Анна Махарадзе. Тези коментари на публиката дадоха и заглавието на нашия репортаж, който в случая е с положителен знак, за това, че някой мачка терена-значи добре изглеждат футболистките и по-важното в случая е, че добре играят.

Мъката на „пантерите” не бе, че паднаха с толкова голяма разлика, а това, че са играли срещу доста по-големи какички от НСА. Отборът на „Екомет-90” понастоящем е доста подмладен и повечето състезателки са девойки, даже някои обличат националния екип в конкретната възрастова група. В следващ репортаж ще разкажем за именно тези момичета, които според мнозина „не са футбола”, но в същото време добре представят Пловдив на тази сцена и още по-добре нацията ни.

ФК „Екомет-90”

1.Иванка Димитрова, 5.Теодора Славчева,21. Мария Павлова,4.Иванка Колева, 11.Десислава Маринова, 15. Анна Махарадзе, 14. Тодорка Тодорова, 3.Теодора Павлова, 13. Стефка Петкова, 24.Велизара Владимирова. 10.Кремена Петкова

Резерви: 8. Калина Георгиева, 17. Инна Димова,6.Анна Георгиева, 7. Нина Георгиева. 0.Милена Андреева

Треньор: Илия Кунов

ФК ”НСА”

12. Роксана Шахънска,14.Нели Атанасова,6. Йоанна Папазова,4.Станислава Цекова, 3. Моника Ръжгиева,13, Кристин Кръстева, 10.Деяна Петракиева, 9.Борислава Кирева, 16.Симона Петкова, 8.Силвия Радойска,11.Велина Кошулева.

Резерви: 1.Николетта Каниака, 18.Николета Караколева, 5.Илияна Топалова, 15.Деница Иванова, 20. Валентина Господинова

треньор:Станислава Цекова