Сдружение „Изкуство днес“ представя 27-мо издание на „Седмицата на съвременното изкуство“ 2021

Йохан Лорбер тарзан се завръщаЗа първи път „Седмицата на съвременното изкуство“ излиза изцяло извън Баня „Старинна” в публичното пространство. Тази година тя ще се проведе от 11.09. до 18.09. на различни локации в централната част на град Пловдив. CONTEXTUS включва серия от арт инсталации и акции на съвременни артисти, отбелязващи 100-годишнината от рождението на един от най-влиятелните и значими творци на 20 век – Йозеф Бойс. Латинската дума CONTEXTUS, която най-общо може да се преведе като „връзка, съгласуваност“, илюстрира търсената в проекта взаимообвързаност между самата художествена намеса и пространството, в което е осъществена. Чрез реакцията на зрителите изкуството директно или опосредствано влияе и променя социалната среда. По този начин се въплътява базовата концепция на Бойс, че „всеки е творческа личност по рождение, той може да формира и трансформира собствения си живот и обществото, в което съществува.“

По време на Седмицата ще видите широк спектър от изразни средства на авторите:

група 7+1 (Йоханес Артинян, Панчо Куртев, Илко Николчев, Камен Цветков), арт инсталация „XL PROJECT“ (подлез „Чифте баня“)

Йохан Лорбер, пърформанс „Тарзан“ (фасада на ГХГ – Пловдив), видео творби (витрини на главната улица)

Кирил Кузманов и Йохан Лорбер, видео творби (герила акции в публични пространства)

Марина Попска, арт инсталация, обекти от филц „Идеалът“ (разкопки пред Централна поща)

Сандро Арабян, фото инсталация „В началото“ (подлез Тунела – север)

Севдалина Кочевска, неон „bad Beuys“ (централна витрина на ГХГ – Пловдив), арт инсталация – пърформанс „Връзки“ (разкопки пред Централна поща)

Цветан Кръстев, видео инсталация „Игра с морето“ (фонтана с пеликаните), видео творби (витрини на главната улица)

Куратор: Йоханес Артинян

 

Седмицата на съвременното изкуство е проект на Сдружение „Изкуство днес“, член на международната мрежа от немски културни общества в чужбина на Гьоте-институт.

Осъществява се с подкрепата на: Община Пловдив, Гьоте-институт, Национален фонд „Култура“, Градска художествена галерия – Пловдив.