Институтът за държавата и правото при БАН чества 70 години дипломатически отношения България-Китай


Ilieva Zinovieva„70 години от установяването на дипломатически отношения между България и Китайската народна република“ е темата на международна конференция, която организира Институтът за държавата и правото при БАН.  В тридневния форум ще участват доказани български и китайски учени, дипломати, политици и лица от обществения живот на двете държави.

Сред тях са г-н Джан Хуну – съветник на Държавния съвет на КНР и директор на Изследователския център „Жълтата река“ в университета „Цинхуа“ в Пекин; г-жа Къ Дзинхуа – съветник на Държавния съвет на КНР- ръководител на Департамент „Философия“ и главен редактор на издателството на Китайската академия за обществени науки; г-н Ангел Орбецов – посланик в КНР в периода 2003–2008 г. и повече от 37 участници от България и Украйна.


Конференцията ще се проведе в четири панела: Първият е „Дипломатически отношения между България и Китайската народна република“ с модератор проф. д-р Ирена Илиева, която е Директор на Института за държавата и правото при БАН, а вторият е  „Медико-правно, наказателноправни и социологически аспекти в отношенията България – Китай“, с модератор проф. д-р Дарина Зиновиева.


В международната конференция е планирано да бъдат обсъждани и търговско-икономически отношения между България и Китай, както и отношения в духовната сфера между двете страни. На 21 и 22 ноември 2019 г. конференцията ще се проведе в заседателната зала на Националния археологически институт с музей, пл. „Атанас Буров“ № 1, срещу Президентството, а на 23 ноември 2019 г. в Института за държавата и правото при БАН, ул. „Сердика“ № 4.

 На 22 ноември 2019 г. Институтът за държавата и правото има ден на отворените врати.

 

снимка:

проф. Ирена  Илиева и проф. Дарина Зиновиева- модератори в Международната конференция

Иван Кърчев