СДС се отчете след изборите за Пловдив и региона

sds GeorgievСДС Пловдив-област, на пресконференция в пресклуба на БТА в Пловдив, отчете много добри резултати на Местни избори 2019. Заместник-председателят на организацията Георги Пилев каза, че имат един кмет на община, четирима председатели на общински съвети, 23-ма общински съветници, 12 кмета на населени места и седем кметски наместника. С 5,8 на сто подкрепа за пореден път отчитаме най-добри резултати в национален мащаб, което е и с лек ръст спрямо предходните избори от 2015 година, подчерта Пилев.


     По думите на и.д. председател Георги Георгиев "няма разцепление в партията и всички структури в областта са работещи".
Единствено структурата на СДС в Пловдив-град бе лишена от възможността да участва на изборите, каза председателят й Николай Хаджийски като уточни, че е "заради решение на националния лидер Румен Христов да угоди на приятелски кръг". По думите на Хаджийски пред репортер на БТА Пловдив, в Пловдив Христов е работил с хора, които не са членове на СДС и които като кандидати за общински съветници са събрали едва 400 гласа. Той съобщи, че на предстоящия Национален съвет ще поискат обяснение от Христов за действията му в Пловдив.


     1 кмет на община, 4-ма председатели на общински съвети, 23-ма общински съветници, 12 кметове на кметства и 7 кметски наместници. Това е равносметката на СДС от участието в местните избори за Пловдивска област.
    На практика партията събира 6935 гласа, което е 5,81% от гласоподавателите – съобщи Георги Пилев – заместник-областен председател на СДС. На предишните местни избори процентите са били 5,63.


     В отчета за единствен кмет в областта се визира кметът на община Калояново – Георги Георгиев. Запитан защо не броят и кмета на Карлово Емил Кабаиванов, излъчен от коалицията между СДС и ГЕРБ, Пилев обясни, че карловският кмет е присъствал при представянето от Бойко Борисов на кметовете от ГЕРБ и така се е припознал от тази политическа сила.