Папа Франциск идва в София и Раковски, пропуска Пловдив

logo papaПапа Франциск ще извърши апостолическа визита в България от 5 до 7 май 2019, където ще посети градовете София и Раковски; а в бившата югославска република Македония на 7 май 2019 г., където ще посети град Скопие".Това съобщи в декларация директора на Ватиканския пресцентър Грег Бърк, в която се посочва, че папата е приел "поканата на съответните върховни власти на Републиките и на Католическата църква".

 

Подробностите за програмата все още не са известни, а лого и мотото са публикувани.Логото и мотото за визитата в България.

Логото за апостолическата визита в България изобразява две ръце, държащи глобус, в който се намира българското знаме и се съсредоточава в Балканския регион, в който се намира България. Поканата към жителите на страната да бъдат миротворци, е символизирана от ръцете и посочена с надпис в жълто, на латински и на български: “Pacem in Terris” („Мир на земята“). Мотото припомня енцикликата на Св. Йоан XXIII, първия апостолически визитатор и папски и делегат в България.За сега буди недоумение, че папа Франциск няма да посети Пловдив, който през идната година е Европейска столица на културата. За сега не са планувани срещи във втория по големина град в страната, макар и да е възможно, макар и за кратко все пак главата на Католическата църква да посети града, който бе посетен от папа Иван Павел 2 през 2002 година.

Опасността, която се крие точно в този момент е, че в началото на месец май ще е започнала предизборната кампания на отделните политически партии за европейските избори, които ще бъдат към 25-26 май. Това означава, че без да се посвенят някои ще използват визитата на Светия отец и да си направят пиар акция. Още от сега е добре да се обърне внимание на тази опасност и в зародиш да не се допуска, защото Апостолическото пътуване на римския владика няма нищо общо с избори, партии, а е израз на отношението му към своите предци папа Йоан 23 и папа Иван Павел 2, които по една или друга причина са свързани с България.

Не на последно място, макар и близо 1 процент от населението на страната ни изповядва католицизма и е нормално папата да се срещне и със своето паство.

 

Ели Пламенова